Van idee tot realiteit: een smartwatch als gamechanger in de tuinbouw
De technologische vooruitgang in de tuinbouwsector heeft de afgelopen jaren nieuwe hoogten bereikt, mede dankzij de introductie van slimme apparaten zoals de OPUS Watch. Deze verandert de manier waarop in de kassen data wordt verzameld en benut.
Stefan Persoon is geen onbekende in de tuinbouwsector. Al jaren werkt hij op het snijvlak van techniek en tuinbouw, voornamelijk als projectmanager voor innovatieprojecten. "Ik heb altijd mijn werk en leven op het raakvlak gehad tussen techniek en tuinbouw", begint Stefan zijn verhaal. "Als innovatiemakelaar bracht ik partijen bij elkaar en leerde ik wat de do's en don'ts van innovatieprojecten zijn."
Zijn compagnon, Sebastiaan Zwinkels, heeft een vergelijkbare achtergrond. Samen vormen zij een complementair team: Persoon richt zich meer op de tuinbouwkant, terwijl Zwinkels de technische aspecten van de innovatie voor zijn rekening neemt. "Wij hebben beiden een innovatieachtergrond, wat ons helpt om te weten waar we op moeten letten bij nieuwe productontwikkelingen", aldus Stefan.
De ontwikkeling van de OPUS Watch begon in 2018, tijdens een brainstormsessie bij een teler. "De oorsprong ligt in een idee om bloemen te tellen tijdens het plukken", herinnert Stefan zich. Het idee bleef hangen en vormde uiteindelijk de basis voor de smartwatch. Het project stond aanvankelijk op een laag pitje, maar inmiddels heeft het hun volledige focus gekregen. "Sinds vorig jaar zijn we fulltime bezig met de smartwatch", vertelt Stefan trots.
Zoektocht
Een cruciale stap in de ontwikkeling was het vinden van een betrouwbaar bedrijf om het product te testen. "Toen we eenmaal het idee hadden om iets te doen met een smartwatch, zochten we een bedrijf waar we konden testen zonder dat de informatie naar buiten zou komen", legt Stefan uit. Vertrouwen was hierbij essentieel, want het product moest getest worden zonder dat concurrenten er lucht van kregen. "Ik zocht iemand die ik kon vertrouwen, en dat werd René Zuidgeest."
Met René Zuidgeest als eerste tester verliep de ontwikkeling voorspoedig. "Gelukkig was die testperiode niet superlang. We hadden vrij snel ons patent aangevraagd en zijn toen verder gegaan met de testen." Maar één testlocatie was niet genoeg. Na een half jaar testen bij Zuidgeest besloten Stefan en Sebastiaan om ook Holstein Flowers erbij te betrekken, om zo meerdere zienswijzen op het product te krijgen.
Precisielandbouw
De OPUS Watch is meer dan zomaar een smartwatch; het is een instrument voor precisielandbouw. "Wat wij doen, is op een hele makkelijke manier data verzamelen in de kas." Deze data omvat productiviteitsinformatie, arbeidsgegevens en zelfs gegevens die van belang zijn voor de verkoop, zoals informatie over de verwerking van gewassen.
De kracht van de smartwatch ligt in zijn eenvoud en toegankelijkheid. "Wij gebruiken heel bewust consumentenelektronica die wereldwijd beschikbaar is en waar continu op door wordt ontwikkeld", zegt Stefan. Dit betekent dat de technologie niet alleen betaalbaar is, maar ook voortdurend evolueert. "We maken software die je kunt gebruiken op een breed beschikbaar apparaat."
“We gebruiken heel bewust consumentenelektronica die wereldwijd beschikbaar is en waar continu op door wordt ontwikkeld.”
Stefan Persoon
Hoewel het gebruik van consumentenelektronica voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. "We kwamen erachter dat je echt alles kunt instellen op zo'n horloge, vooral jonge mensen vinden het leuk om te pielen", vertelt Stefan lachend. Dit leidde ertoe dat ze contact zochten met Samsung, de fabrikant van de smartwatches die ze gebruiken.
Het contact met Samsung verliep verrassend soepel. Stefan vertelt een anekdote over zijn eerste gesprek met Peter Bos, hoofd Benelux bij Samsung. "Ik trok een beetje een grote broek aan en vertelde hoe groot de potentie was van ons product. Tot mijn verrassing werd ik binnen twee weken teruggebeld." Het bleek dat Bos bekend was met de tuinbouwsector, waardoor hij direct geïnteresseerd was. "Hij bleek bij Westlandia te hebben gevoetbald en wist dus precies wat ik bedoelde."
Ondanks het succes van de smartwatch, heeft het team nog geen concurrentie op de markt gezien. "We zien nu geen directe concurrentie, maar dat kan natuurlijk altijd veranderen," zegt Stefan voorzichtig. "Wat ons onderscheidt, is de complexiteit van het systeem. Wij richten ons specifiek op de smartwatch, terwijl andere bedrijven zich misschien concentreren op softwaretoepassingen of dashboards."
De WOS maakte donderdag een reportage over de smartwatch.
Baanbrekend
Toekomstgericht ziet Stefan nog veel mogelijkheden voor de smartwatch, zowel binnen als buiten de tuinbouwsector. "We verwachten dat er steeds meer connectiviteit zal komen met andere apparaten, het zogenaamde Internet of Things," voorspelt hij. "Er liggen buiten de sector, overal waar handjes nodig zijn, nog veel mogelijkheden."
De OPUS Watch belooft baanbrekend te worden, een echte gamechanger voor de tuinbouwsector, door een simpele en effectieve manier te bieden om waardevolle data te verzamelen en te benutten. Stefan Persoon en Sebastiaan hebben hun jarenlange ervaring in innovatieprojecten ingezet om een product te ontwikkelen dat niet alleen technologisch geavanceerd is, maar ook praktisch en toegankelijk. Terwijl de technologie zich verder ontwikkelt, kijken Stefan en zijn team met vertrouwen naar de toekomst, klaar om de wereld van de precisielandbouw opnieuw vorm te geven.
"We hebben nog veel plannen", besluit Stefan. "Maar voor nu richten we ons op het verder verfijnen en uitrollen van de smartwatch, en zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de uitdagingen en kansen die de toekomst biedt."