Blauwtongvirus grijpt verder om zich heen: 'Niet de vraag of, maar wanneer we het zouden krijgen'
Steeds meer dieren in onze regio raken besmet met het blauwtongvirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een week tijd zijn er tien meldingen bijgekomen en dat lijkt slechts het topje van de ijsberg.
Sinds begin juli neemt het aantal blauwtongbesmettingen weer sterk toe. De NVWA heeft al meldingen gekregen van bijna 6.400 getroffen dieren. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Deze knutten gedijen bij warme omstandigheden. Vooral schapen worden getroffen, maar ook geiten en runderen. De zieke dieren krijgen een blauwe tong. Ook hebben ze vaak last van hoge koorts en pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.
Er komen in onze regio meldingen uit 's-Gravenzande, Schipluiden, Maasland, Naaldwijk, De Lier en Wateringen. Maar er zijn zeer waarschijnlijk meer gevallen. Zo liet Dierenhoek 't Sparretje begin deze week weten dat er daar bestemmingen zijn geconstateerd. "Op het Sparrendal zijn twee schapen met blauwtongsymptomen en op de Sportlaan is vanmorgen één van de schapenmeiden ingestort met blauwtongsymptomen. Helaas weer hetzelfde als in mei, toen we vier dieren zijn verloren." De dieren zijn gevaccineerd met de vaccins die sinds april dit jaar beschikbaar zijn, maar toch worden de dieren ziek.
Diervoederleverancier Van Leeuwen in Schipluiden ziet ook steeds meer klanten die zieke dieren hebben. "Ook een deel van onze schapen is de klos en is behoorlijk ziek. Geweekte pulp, lijnschilfermeel, energiedrank, pijnstilling, wilgenblaadjes. We doen het maximale."
Koeien
Niet alleen schapen, maar dus ook runderen kunnen besmet raken met het virus. "Onze dieren zijn twee maanden geleden gevaccineerd, omdat ik er op het moment van een uitbraak zeker van wilde zijn dat ik er alles aan gedaan heb om het te voorkomen. Helaas was de vaccinatie niet afdoende", schrijft boerin Jacqueline van Staalduinen uit Maasland op sociale media.
"Ik twijfelde vorige week al. Ik had meerdere koeien met koorts", vertelt Van Staalduinen bij mediapartner Omroep West. "Het was te verwachten dat we het hier ook zouden krijgen. Om ons heen horen we steeds meer bedrijven waar blauwtong heerst. Dus het zou raar zijn als zo'n mug met het virus mijn bedrijf voorbij vliegt. Het was dus niet de vraag of we het zouden krijgen, maar wanneer."
Een voordeel voor de koeienboerin is wel dat koeien minder ziek lijken te worden van het blauwtongvirus dan schapen. "Bij schapen zit het heel erg op de longen, maar bij mijn koeien zie ik dat niet. Mijn koeien hebben vooral verkoudheidsklachten, zoals een snotneus, snotogen en lamlendig zijn."