'Bankier van de onderwereld' zou honderden miljoenen crimineel geld hebben verplaatst vanuit loods
Criminelen die met een big shopper vol geld naar een loods in Wateringen rijden om bijvoorbeeld een cocaïnetransport vanuit Colombia te betalen. Maandenlang was dit een dagelijkse gang van zaken. In negen maanden tijd wordt er volgens het Openbaar Ministerie meer dan 300 miljoen euro verplaatst en witgewassen via deze loods. Hoe een 'ondergrondse bank' in Wateringen een spil was in wereldwijde criminaliteit.
'Bankier van de onderwereld'. Zo wordt de 53-jarige Thanas B. genoemd. Het OM denkt dat de Albanese Griek vanuit zijn woonplaats Athene het Nederlandse team aanstuurt. In Nieuw-Vennep is kantoor 'Amsterdam' gevestigd. De loods aan de Poeldijkseweg in Wateringen is tussen 1 juni 2020 en 23 februari 2021 het kantoor 'Den Haag'.
Via de loods kunnen criminelen geld 'halen' of 'brengen', bijvoorbeeld om in Zuid-Amerika drugs te kopen. In de loods werkt een speciale geldmakelaar die aangesloten is bij een internationaal netwerk. De crimineel in Nederland geeft zijn geld af aan een koerier die het naar Wateringen brengt, waarna de makelaar contact opneemt met zijn collega in het land waar de drugs vandaan moeten komen.
Op papier bijgehouden
De geldmakelaar daar geeft het afgesproken bedrag uit zijn bank aan de persoon die de drugs moet leveren en deze zorgt ervoor dat het naar Nederland wordt verstuurd. De bankiers houden op papier bij wie hoeveel geld van wie tegoed heeft en zorgen dus dat iedereen zijn deel krijgt.
Op deze manier hoeft het geld niet fysiek de grens over en lopen criminelen ook geen risico bij de douane ontdekt te worden. In de 'kantoren' liggen dus grote stapels cash, waarbij de makelaars een percentage van het bedrag innen als commissie.
Overigens denkt het Openbaar Ministerie niet alleen dat er op deze manier drugsgeld rondgaat, ook de financiën rond liquidaties, geweld en andere criminaliteit zouden op deze manier worden geregeld.
"De verdachte heeft deze feiten gepleegd enkel en alleen vanuit financiële motieven. Of hij liquidaties, geweld of de drugshandel met daarbij behorende milieucriminaliteit financierde, het interesseerde hem gewoonweg niet", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank op de zitting tegen Thanas B..
Miljoenen per week in big shoppers
"Het gaat in Nederland naar schatting op jaarbasis over meer dan een miljard euro per jaar", zegt Peter Huttenhuis, landelijk officier van justitie crimineel geld tegen de NOS. "Dat betekent dat er miljoenen euro's per week in big shoppers worden rondgereden." De bank van Thanas B. zou de grootste zijn die ooit in Nederland is ontdekt.
Na een tip van de Amerikaanse FBI komt de Nederlandse politie het bankensysteem op het spoor. En dan blijkt ook dat criminelen de loods in Wateringen in het vizier hebben gekregen. Op 23 februari 2021 wordt 'kantoor Den Haag' overvallen.
Geschopt, geslagen en bedreigd
Drie gewapende overvallers komen met een busje met een Frans kenteken het terrein van de loods opgereden, zo is te zien op bewakingsbeelden in Team West. De huurder van de loods en zijn broer worden door de overvallers geschopt, geslagen en bedreigd. "Geef het, geef het aan mij", roepen ze. De overvallers doorzoeken de loods en trappen de rolluiken in. Maar waar ze naar op zoek zijn, het geld, vinden ze niet.
Buren zijn getuige van de overval en halen de politie erbij. Hierdoor ontkomen de huurders van de loods niet aan een onderzoek van de agenten. In verborgen ruimtes treffen ze elastiekjes, big shoppers en een geldtelmachine aan.
Gevangenisstraf van zeven jaar
Het is het einde van het kantoor Den Haag voor de bankiers van de onderwereld. De politie pakt in Nederland acht leden van het koeriersnetwerk op. In mei krijgt de man die de geldkoeriers aanstuurt een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd. De koeriers zelf krijgen een straf van tussen de een en vier jaar.
Maar het wordt duidelijk dat hier nog een leider boven zou hangen: de 53-jarige Thanas B.. Hij wordt in 2023 opgepakt in Griekenland als agenten zich verkleden als werklui. Met een smoes wordt hij van de motor getrokken en overgeleverd aan Nederland.
'Ik was de boodschapper'
Tijdens het onderzoek blijkt dat de Griek precies bij heeft gehouden hoeveel geld er bij elk kantoor naar binnen en naar buiten ging. In Wateringen gaat het om een bedrag van 165 miljoen euro wat in negen maanden tijd bij de illegale bank gebracht zou zijn. Ruim 168 miljoen euro zou naar buiten zijn gegaan.
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen deze 'bankier van de onderwereld'. De Griek ontkent zelf de grote bankier te zijn. "Ik was de boodschapper, dat was een gigafout. Maar verder weet ik er niets van af." Hij zou door twee mensen zijn aangestuurd, maar wil niet zeggen wie dit zijn.
De rechtbank doet op 5 september uitspraak.