Archief
Pexels

Pexels

Wespentelling van start: 'Er is veel negativiteit rond dit uiterst nuttige diertje'

Veel mensen blijven er liever bij uit de buurt, maar deze week is het misschien goed om toch te blijven zitten als er wespen langsvliegen. De Nationale Wespentelling is namelijk van start. En eigenlijk mag je best blij zijn met de wesp.

"De wesp hoort zeker bij de meest gehate diersoorten die er zijn", erkent Nathan Veenstra van de Wespenstichting in gesprek met Plus Radio. Maar die negativiteit is volgens hem eigenlijk niet nodig. "Wespen zorgen er in ieder geval voor dat wij geen plagen krijgen van andere insectensoorten. Dus van vliegen, muggen en dazen bijvoorbeeld. Zij vangen heel veel andere insecten en die voeren ze aan hun larven. Daarmee zijn ze een natuurlijke ongediertebestrijder."

"Maar ze bestuiven ook. Ze bestuiven andere planten en bloemen dan bijvoorbeeld bijen. Daardoor zijn ze onmisbaar, want anders raken we die planten kwijt. En ze zijn ook nog eens een keertje heel nuttig in het voorkomen van ziekten in de natuur, omdat ze ook onder andere dode karkassen wegvreten. Zo zorgen ze ervoor op die manier geen ziektekiemen kunnen ontstaan."

Limonadewesp

Veel mensen kennen vooral de 'limonadewesp'; de wesp die bij je langskomt als je frisdrank aan het drinken bent. Al is er niet maar één 'limonadewesp'. "Het is eigenlijk een parapluterm voor twee soorten: de Duitse en de gewone wespen", aldus Veenstra. Deze wespen voeren hun larven met insecten en andere eiwitten, en krijgen in ruil een zoete vloeistof van de larven. Rond augustus, wanneer het nest op zijn sterkst, zijn er minder larven en dus is er minder zoetigheid. De wespen moeten dan zelf zoetigheid zoeken, wat vaak bij mensen gebeurt omdat die het bijna letterlijk 'aanbieden'. "Dus eigenlijk zouden we ook een beetje medelijden moeten hebben met die arme beestjes. Die hebben hard gewerkt en krijgen in een keer hun beloning niet meer."

Er zijn nog veel meer wespensoorten. Inmiddels zijn er zo'n 100.000 geïdentificeerd. "De verwachting is eigenlijk dat er zelfs meer zijn. Schattingen lopen uit een van zo'n 800.000 tot misschien zelfs wel anderhalf miljoen en daarmee zouden ze de kevers in soort en aantal zelfs kunnen overstijgen." Van de 100.000 geïdentificeerde soorten leven er zo'n 5.000 in Nederland. Het grootste deel daarvan is solitair. "Er zijn maar vijftien soorten sociale wespen die in ons land voorkomen." Dit zijn de soorten die ook een nest maken.

Telling

Deze week is dus de telling. Iedereen die dat wil, kan meedoen. Download daarvoor het formulier op Tuintelling.nl. "Daar staan de soorten een beetje in groepen verdeeld, want we verwachten niet dat iedereen al die wespen uit elkaar kan houden", verklaart Veenstra. Op de website staan ook gedetailleerde telinstructies. "Pak het liefst een plek waar je weet dat er wespen zouden kunnen zitten. Dat is in principe in de zon en bij bloemetjes waar ze ook graag op afkomen. Waar hommels en bijen zitten, daar tref je waarschijnlijk ook wel wespen. Ga daar een minuut of dertig kijken wat je ziet. Tel het en stuur het in."

De telling duurt tot en met zondag 25 augustus. De uitslagen worden in de week daarna verwacht. Bij de telling van vorig jaar waren de meest getelde soorten overigens geen wespen. De bij stond op 1, met als goede tweede de zweefvlieg. Op plek 3 kwam pas de 'limonadewesp'.

Categorieen:
Nieuws Algemeen