Honey Highway: 'Wij leven op de manier waarover Xavier Rudd zingt'
Op Hodenpijl was woensdagavond het decor van een zeer bijzonder concert van de Australische wereldster Xavier Rudd. Het concert was een steunbetuiging voor het Honey Highway-initiatief van Deborah Post. In de intieme setting van het kerkje op het landgoed in Schipluiden bracht Rudd zijn hit 'Follow the Sun', het themalied voor Honey Highway, ten gehore.
Het verhaal van Honey Highway begon in 2012 toen Deborah Post een boek las van Rudolf Steiner. "Steiner voorspelde zo'n honderd jaar geleden dat het toenemende gebruik van monoculturen in de landbouw zou leiden tot een massale sterfte onder bijen", vertelt Post. Deze voorspelling raakte haar. "Het idee dat de waarschuwingen van een eeuw geleden nu werkelijkheid worden, was zowel schokkend als verontrustend. Bijen zijn immers essentieel voor de bestuiving van talloze gewassen en daarmee ook voor de biodiversiteit en voedselvoorziening."
Bijen en biodiversiteit beschermen
Nadat ze het boek had gelezen, besloot Post zich verder te verdiepen in het onderwerp. Ze volgde een studie, maar ontdekte al snel dat de theorie die ze leerde weinig te maken had met de realiteit van de praktijk. Ze realiseerde zich dat bijen essentieel zijn voor de biodiversiteit en begon met honingbijen te werken. "Ik volgde een imkercursus om te leren over bijen en hun rol in het ecosysteem", legt ze uit. "Daardoor werd ik nog meer gedreven om de bijen en dus de biodiversiteit te beschermen." Het was de combinatie van schok en haar persoonlijke betrokkenheid die leidde tot de oprichting van Honey Highway.
“Ik zag dat de bijen gewoon doodgingen van de honger.”
Deborah Post
"Met Honey Highway wil ik anderen een gevoel van urgentie en verantwoordelijkheid bijbrengen. Het is vooral een burgerinitiatief. Je hoeft echt geen ecoloog te zijn om een positieve impact op de natuur te hebben." Het eerste idee van Post was om bermen in te zaaien met wilde bloemen om op die manier lange bloemenvelden langs de snelweg te ontwikkelen. "Ik zag dat de bijen gewoon doodgingen van de honger. Tegelijkertijd hebben we verschrikkelijk veel bermen, wel 20.000 kilometer langs de snelwegen, en de meeste bermen zijn 8 tot 10 meter breed. Dat is natuurlijk gigantisch."
“De zaden die we gebruiken, worden op duurzame wijze geoogst uit natuurgebieden.”
Deborah Post
Kostbare zaden verzamelen en terugbrengen in nieuwe gebieden
In 2014 werd de nieuwe Rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam aangelegd, op slechts één kilometer van Op Hodenpijl, het landgoed waar Honey Highway is gevestigd. "Ik zag hierin een kans om een bloemenberm te creëren die bijen zou voorzien van broodnodige voeding. In een jaar tijd hebben we zes hectare wilde bloemen langs de snelweg ingezaaid. De zaden die we gebruiken, worden op duurzame wijze geoogst uit natuurgebieden. Dankzij een speciale ontheffing van de Rijksoverheid kunnen we deze kostbare zaden verzamelen en terugbrengen in nieuwe gebieden."
"Elk mengsel dat wij creëren, is uniek en bestaat uit ongeveer veertig verschillende soorten bloemen. Na het inzaaien is het essentieel om het gebied op het juiste moment te maaien, zodat de bloemen zich optimaal kunnen ontwikkelen en de bijen genoeg voedsel kunnen vinden. Dit vraagt om een grondige kennis van ecologie en een technische aanpak."
Tekst gaat verder onder de video.
Het aanleggen van wilde bloemenstroken langs snelwegen, spoorwegen en waterkeringen groeide snel uit tot een nationaal project. Samenwerkingen met grote overheidsinstanties zoals Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en ProRail maakten het mogelijk om deze bloemrijke bermen op steeds meer plekken in Nederland te realiseren. "Inmiddels is Honey Highway uitgegroeid tot een compleet concept dat niet alleen draait om het inzaaien van bloemen, maar ook om educatie en duurzame landschapsinrichting", zegt Post.
“Het nummer sloot perfect aan bij onze boodschap van duurzaamheid en verbinding met de natuur.”
Deborah Post
"Honey Highway is een beweging die streeft naar een betere balans tussen mens en natuur. Door het creëren van bloemrijke landschappen helpen we niet alleen de bijen, maar ook de biodiversiteit in bredere zin. Bovendien dragen we bij aan de bewustwording van het belang van natuurbehoud, zowel bij bedrijven als bij particulieren."
'Follow the Sun'
Honey Highway heeft een bijzondere band met de Australische muzikant Xavier Rudd, die bekend staat om zijn ecologische en spirituele boodschap. "Het begon allemaal met de allereerste video die we maakten over ons bijenpark langs de A4", vertelt Post. "Voor deze video kozen we het nummer Follow the Sun van Xavier Rudd als achtergrondmuziek. Het nummer sloot perfect aan bij onze boodschap van duurzaamheid en verbinding met de natuur."
Post raakte zo geïnspireerd door de muziek van Xavier Rudd (haar zoon heet zelfs Xavier, red.) dat ze zijn concerten begon te volgen. "Tijdens een concert in het Zuiderpark in Den Haag gebeurde er iets bijzonders", herinnert ze zich. Een gemeenschappelijke vriend wist de aandacht van Rudd te trekken, waardoor Post hem persoonlijk kon aanspreken. "Ik riep dat ik zijn muziek al jaren illegaal had gebruikt in de video's van Honey Highway. Tot mijn verrassing reageerde Xavier positief en zei: 'Please use my music to save the bees'."
Op Hodenpijl
De eerste ontmoeting leidde tot verdere concertbezoeken en uiteindelijk werd er na een concert in Bloemendaal een afspraak gemaakt met het management van Rudd om een concert in Op Hodenpijl te organiseren. In de intieme setting van het kerkje op het landgoed bracht Rudd woensdagavond zijn hit Follow the Sun ten gehore. "De keuze om het concert niet in de openlucht, maar in het historische kerkje te houden was deels praktisch vanwege de altijd onvoorspelbare Hollandse weersomstandigheden, maar ook omwille van de akoestiek", legt Post uit.
“De mondstukken van mijn didgeridoos zijn gemaakt van bijenwas”
Xavier Rudd
"De kerk bood woensdagavond een intieme setting waar de muziek van Rudd en de missie van Honey Highway samenkwamen." Het evenement dient echter een dieper doel dan alleen een muzikale ervaring. "Xavier Rudd wordt geïnspireerd door de boodschap van Honey Highway, terwijl wij worden geraakt door zijn muziek: wij leven op de manier waarover Xavier zingt."
'Mijn grootvader komt uit Nederland'
"Mijn grootvader komt uit Nederland", zegt Rudd. "Hij verhuisde na de economische crisis na de Tweede Wereldoorlog van Tilburg naar Australië en had het er zo goed naar zijn zin, dat hij nooit meer is teruggegaan. Hij had een boerderij met heel veel wilde bloemen in Nederland."
“De kern van Honey Highway is mensen iets geven dat ze zelf kunnen doen.”
Deborah Post
“Veel van mijn vrienden houden bijen en als ik niet zo vaak onderweg was, was ik er zelf ook aan begonnen. Het zijn zulke bijzondere dieren. De inheemse bijen van Australië steken niet. De Aboriginals vangen een bij, plakken er een gekleurd stukje bloem op en laten het dan weer vrij. De kinderen rennen er dan achteraan, als een soort spel en volgen de bij naar de bijenkorf, waar ze de honing vinden. En die honing kunnen ze zo pakken zonder dat ze geprikt worden. De honing is iets bitterder dan de Europese honing, maar erg smaakvol. En in de Australische natuur zijn weinig zoete vruchten te vinden, dus honing is echt een traktatie. Trouwens, de mondstukken van mijn didgeridoos zijn gemaakt van bijenwas, die is zwart van kleur."
Opschalen
Post staat op het punt om het initiatief verder op te schalen. "Met de toenemende aandacht voor biodiversiteit in de media en de groeiende discussie over stikstof en landbouw zie ik een kans om het project verder uit te breiden", zegt ze. De kern van Honey Highway is mensen iets geven dat ze zelf kunnen doen, dat ze zelf actie te ondernemen. "Honey Highway is een beweging geworden die de bijen wil redden maar ook voor bewustwording van wie je bent en wat je wilt doen in je eigen omgeving voor de aarde. Zo groeit het initiatief uit tot een belangrijke speler in de strijd voor biodiversiteit, met als doel om zoveel mogelijk mensen te betrekken en te activeren."