Pomp bij kroossloot: onderzoek naar doorstroming, geen directe oplossing
De gemeente Westland heeft bij de beruchte 'kroossloot' in de wijk Juliahof in Wateringen een mobiele pomp gezet. De pomp is niet zozeer om te zorgen dat het kroos verdwijnt, maar vooral om te onderzoeken of er een probleem met de doorstroming is, meldt een woordvoerder.
De Wateringse woonwijk heeft al enkele jaren last van kroos. Vorig jaar juni trokken buurtbewoners al aan de bel, omdat de laag zo dik was dat het zuurstof uit het water verdween. De gemeente besloot het kroos weg te halen, maar dat verhielp het probleem niet. Onlangs bleek de laag op het water weer zo groen als een biljartlaken. Heel verrassend was dat overigens niet. "Dit type kroos staat erom bekend extreem snel te groeien", meldden gemeente Westland en Hoogheemraadschap van Delfland vorig jaar in een gezamenlijke reactie.
De dikke laag kroos zorgt ook voor persoonlijk leed. Voetballende kinderen krijgen hun bal niet meer uit het water, omdat er geen beweging in zit. En het kroos wordt zo nu en dan verward met een grasmat, met een nat pak als gevolg.
De WOS zette het probleem vorige week opnieuw op de kaart, maar een woordvoerder van de gemeente kon de bewoners nog geen panklare oplossing geven. "Sinds vorig jaar onderzoeken we volop of en hoe we verdere kroosvorming kunnen verminderen of voorkomen. Daarbij focussen we op een betere doorstroming van de watergang. Dit doen we in samenspraak met het Hoogheemraadschap van Delfland."
Een dag na de uitzending meldde een buurtbewoner dat er opeens een pomp bij het water was verschenen. De bewoner, zelf werkzaam in de waterwereld, gaf daarbij wel de opmerking: "Een pomp helpt ter voorkoming van de vorming van kroos, niet of slechts beperkt bij het weghalen als het kroos inmiddels zo'n dikte en hoeveelheid heeft gekregen."
Doorstroming
Het (direct) weghalen van het kroos is dan ook niet het doel van de pomp, bevestigt de woordvoerder. "De gemeente heeft inderdaad de pomp daar neergezet, met als doel te onderzoeken of er op die locatie een probleem met de doorstroming is. De pomp draait een week gedurende de dag om zo de doorstroming na te bootsen en te onderzoeken. De pomp is dus niet bedoeld om het kroos te verwijderen; daarbij volgen we het kroosprotocol van het Hoogheemraadschap van Delfland. Wij monitoren daar nu dagelijks op."
De gemeente Westland werkt nog steeds aan een definitieve oplossing. "We onderzoeken ondertussen of we beheersmaatregelen kunnen treffen om de kroosontwikkeling in de toekomst zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarbij blijft van belang dat kroos door veel invloeden sneller kan gaan groeien."
De pomp in actie: