Mysteries: Waarom zitten die kledders op lantaarnpalen?
Als je er eenmaal één hebt gezien, kom je ze ineens overal in de regio tegen: 'kledders' op verkeerspalen. Foutje van de palenschilder? Of steekt er iets anders achter?
Als je er langs rijdt, zou je in eerste instantie kunnen denken dat het een slordigheidje bij een schildersklusje is. Verf dus. Maar als je van dichtbij kijkt, kun je zien dat het om stickers gaat die op de verkeerspalen zijn aangebracht. En niet altijd dezelfde stickers, er zijn er meerdere in omloop.
De stickers blijken droplet-stickers, een vorm van street art die vaak gebruikt wordt door graffiti-artiesten en straatkunstenaars. Deze stickers kunnen variëren in ontwerp, maar ze hebben vaak de vorm van een druppel of lijken op verf die gemorst is. Ze worden op verkeerspalen, muren en andere openbare plaatsen aangebracht om een visuele impact te maken en soms ook om een boodschap over te brengen.
Waarom in hemelsnaam stickers?
Nou, het is eenvoudiger en sneller om een sticker op te plakken dan om een compleet graffiti-kunstwerk te maken, vooral op drukke of risicovolle locaties. Door een specifiek ontwerp te gebruiken, kunnen artiesten hun werk herkenbaar maken en een soort handtekening achterlaten in de stad. Stickers kunnen gemakkelijk en snel worden verspreid, waardoor de kunst op veel meer plaatsen kan verschijnen. In Nederland en andere landen zijn er diverse kunstenaars en collectieven die deze vorm van kunst toepassen. Het kan ook soms een vorm van protest of een manier zijn om een sociale of politieke boodschap over te brengen.
Geen schade
In Nederland is de verantwoordelijkheid voor verkeerspalen verdeeld onder verschillende overheidsorganisaties, afhankelijk van de locatie en het type weg. De gemeente is verantwoordelijk voor de meeste wegen binnen de bebouwde kom. Inclusief verkeerspalen en verkeersborden, zijn zij verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en vervangen van verkeerspalen.
Bij navraag blijkt dat de gemeente Westland bekend is met dit fenomeen. "Dit zijn de zogenaamde 'kledders'. Deze kledders komen ook in de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Midden-Delfland en Delft voor", zegt bestuursadviseur Marieke van der Ende. "De kledders zijn stickers die niet alleen op de verkeerspalen maar ook op de verkeersborden en dergelijke zitten. Op LinkedIn is er al eens aandacht aan besteed, maar niemand weet of er een actiegroep achter zit of dat het door een lolbroek wordt aangebracht. De gemeente is verantwoordelijk voor het verwijderen, maar aangezien het geen schade veroorzaakt, worden ze op natuurlijke onderhoudsmomenten verwijderd. Aanstootgevende of haatdragende kledders worden wel direct verwijderd."