Tuinonderhoud in augustus: goed water geven en let op je kuipplanten
Met de zomer op zijn hoogtepunt is het cruciaal om je tuin goed te onderhouden. Tuinexpert Anneke Duyvesteijn biedt onmisbare tips voor het verlengen van de bloei en effectief waterbeheer om je tuin prachtig te houden, zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar.
Volgens Duyvesteijn is augustus een tijd waarin veel zomerbloeiende planten hun piek hebben bereikt en beginnen af te nemen. Desondanks zijn er volop mogelijkheden om de tuin aantrekkelijk te houden. "Het geldt natuurlijk voor de zomerbloeiende planten, maar je hebt natuurlijk ook onze vriendjes van de herfstbloei nog. Er zullen ook een aantal vaste planten zijn en ook struiken die nu pas hun mooiste kant laten zien", zegt Duyvesteijn in het programma Plus Radio. "Wat ook goed helpt, is bijvoorbeeld je rozen nu ook nog eens extra mest te geven met veel magnesium, omdat je dan nog een soort, bij degene die doorbloeien, een betere tweede of derde bloei realiseert."
Duyvesteijn benadrukt ook het belang van voorbereidingen voor het volgende seizoen. "In augustus is het eigenlijk een beetje stofwerk, noem ik het altijd, afstoffen, een beetje verzorgen. En wat je natuurlijk ook heel goed kunt doen, is al een beetje zaad plukken van je lievelingsplanten." Dit zorgt voor een vruchtbare en bloemrijke tuin in het komende jaar. Augustus is volgens haar een ideale maand om je tuin in topvorm te houden en na te denken over toekomstige verbeteringen.
Bewateren
Met de stijgende temperaturen en drogere omstandigheden is effectief waterbeheer cruciaal. Duyvesteijn legt uit dat een druppelsysteem of ander watersysteem kan helpen om de tuin gelijkmatig van water te voorzien. Dit is vooral nuttig voor zandgrond, waar het grondwater snel kan zakken. Ze adviseert om je tuin laat in de avond of vroeg in de ochtend te sproeien om verdamping te minimaliseren en het watergebruik te optimaliseren.
"Waar je heel erg goed moet letten is op je kuipplanten, want die zijn zo uitgedroogd. Ik had zelf toevallig een tomatenplant staan, ik snap niet wat er gebeurd is. 's Morgens gaf ik hem nog volop water, hij stond er prachtig bij. Ik ben er even niet bij en hij laat al z'n blad ineens bijna vallen. Ik denk, wat is hier nu aan dan? Dus ja, vraag mij het niet, ik weet het ook niet, maar hij had genoeg water en ineens zit het klad erin. Dus ja, je moet wel alles goed blijven monitoren, dat is duidelijk."
Beluister het hele gesprek met Anneke Duyvesteijn: