Archief
WOS

WOS

Ontwikkelperspectief Broekpolder 2040: Een ezel stoot zich in het algemeen...

Voor het bepalen van de toekomst van de Broekpolder in Honselersdijk en Kwintsheul heeft de coöperatie Broekpolder2040 een ontwikkelperspectief gemaakt en dat kort geleden aangeboden aan onder meer de gemeente Westland. Het was niet de eerste poging. Een eerder perspectief belandde in 2023 uiteindelijk in de prullenbak.

De Broekpolder omvat een gebied van 425 hectare en 40 hectare natuurgebied. De polder ligt ten zuiden van de Middel Broekweg tussen de Veilingroute en Wippolderlaan. Erik Persoon is voorzitter van de coöperatie Broekpolder2040: "Het resultaat van de eerste poging om gezamenlijk een toekomstvisie te ontwikkelen was niet geheel naar wens. Toen waren we niet blij met het hele proces en er waren ook veel mensen niet blij mee. Ik denk dat we met mooie afbeeldingen de suggestie hebben gewekt dat alles al in kannen en kruiken was. Het initiatief dient als voorbeeld voor andere gebieden om een bottom-up aanpak te hanteren."

“Het initiatief dient als voorbeeld voor andere gebieden om een bottom-up aanpak te hanteren.”

Erik Persoon

"De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland hebben ons echter aangemoedigd om het nogmaals te proberen, omdat het project ook als proefproject voor andere gebieden dient. Dat is een trend die is ingegeven door de nieuwe Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 geldt. De nieuwe wetgeving vraagt om veel meer betrokkenheid van de bewoners bij het opstellen van omgevingsvisies voor een snellere, efficiëntere besluitvorming. In die nieuwe wet moet daarom veel meer van onderaf opgebouwd worden. Dus bewoners worden geacht daar veel meer bij betrokken te raken."

“Niet altijd makkelijk om iedereen tevreden te stellen”

Erik Persoon

De ontwikkelvisie is bedoeld om de Broekpolder te behouden voor bedrijven en bewoners. Persoon: "Participatie speelt een cruciale rol in het ontwikkelingsproces. Dit is belangrijk omdat participatie vaak ontbreekt, zelfs bij lokale kwesties. We hebben daarom veel bewoners betrokken, vooral de kritische stemmen, om mee te denken en bij te dragen." Toch was het volgens hem niet altijd makkelijk om iedereen tevreden te stellen, of te bereiken. "Sommigen zeggen nog steeds: 'je hebt het aan mij nooit gevraagd', maar we hebben van iedereen het mailadres en hebben iedereen steeds uitgenodigd om bij de informatiebijeenkomsten mee te denken. Als je daar niet bij aanwezig bent, moet je achteraf niet zeggen dat je niet gehoord bent. Daar komt bij dat nog niets in beton is gegoten; het is een gezamenlijke visie."

“Noodzakelijk om realistisch te blijven”

Erik Persoon

"Na veel discussie en gesprekken hebben we een gezamenlijk beeld opgeschreven over hoe wij denken dat de Broekpolder er over twintig jaar uit zou moeten zien," vervolgt Persoon. "Dit omvat alle aspecten van de polder, zoals ruimte voor wegen en infrastructuur, groen en blauw om de leefomgeving mooi te houden, en de ruimte die nodig is voor de glastuinbouw om zich te blijven ontwikkelen en de ruimte voor woningen."

“Tuinbouw is niet heilig boven alles”

Erik Persoon

"In ons gebied is de glastuinbouw altijd een belangrijk aspect geweest. In alle langetermijnvisies van zowel de provincie als het Rijk blijft De Broekpolder altijd glastuinbouw, wij liggen ook niet dicht tegen dorpskernen aan als andere glastuinbouwgebieden. En ook al wil 'de tuinbouwlobby' elke meter glas verdedigen, tuinbouw is niet heilig boven alles. Woningbouw en werkgelegenheid zijn ook belangrijk. Ook al is het een complexe zaak, het is noodzakelijk om realistisch te blijven."

Broekpolder

None

Doorrekenen

"Niemand kan de toekomst voorspellen. Met dit initiatief willen wij wel zo veel mogelijk anticiperen op de uitdagingen waarvan we al weten dat ze op ons af komen. We hebben de gemeente gevraagd om de uitwerking van het ontwikkelperspectief door te rekenen, zodat we weten wat het allemaal gaat kosten en hoe we dat gaan financieren," legt Persoon ten slotte uit. Het ontwikkelperspectief staat op de website van Broekpolder2040 en gaat nu naar de gemeenteraad. Die gaat het ergens in september behandelen."

Het ontwikkelperspectief Broekpolder2040 kun je hier downloaden.