Archief
WOS

WOS

Mysteries: Wat zit er in die loodsen?

Aan de Stephensonstraat in 's-Gravenzande staan vier grote loodsen. Voorbijgangers zien er vaak mensen lopen, maar wat die daar doen is onduidelijk. Daarom de vraag: wat gebeurt er in die loodsen?

De gebouwen zijn nog niet zo super oud, maar toch kennen ze al een rijke historie. Op de GIS-kaart van stichting Menno van Coehoorn valt terug te lezen dat de loodsen gebouwd zijn tijdens de Koude Oorlog. Een blik op de bouwdossiers verklapt dat er in 1968 bouwvergunningen zijn aangevraagd, waarna de bouw en ingebruikname een jaar later plaatsvond. 

De loodsen dienden tijdens de Koude Oorlog als zogeheten Vibo-magazijnen (Volksgezondheid In Bijzondere Omstandigheden). Dit zijn magazijnen die vallen binnen de regeling Mibo-complexen (Materieelvoorziening in Bijzondere Omstandigheden). In deze magazijnen worden goederen opgeslagen ten behoeve van de volksgezondheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld medicijnen en bedden. Volgens de Stichting Menno van Coehoorn werden hier in ieder geval 250 bedden opgeslagen. Daarnaast lagen er bijvoorbeeld veldflessen of helmen. Sinds 1992 (het einde van de Koude Oorlog) is de Staat opgehouden met dit soort Mibo's.

Een foto van de binnenkant van een van de loodsen.

Irene de Groot

Heden

Maar dit vertelt nog niet wat er nu in de loodsen gebeurt. In dezelfde bouwdossiers van dit stuk grond is te vinden dat in 1993 de loodsen verbouwd werden tot een depotruimte voor het Museum van Volkenkunde. Dit museum heet nu het Wereldmuseum en staat in Leiden. Een vraaggesprek met een beveiliger ter plekke levert niets op en ook de woordvoerder van het museum wil niet kwijt wat er precies gebeurt in de panden. Duidelijk is dat het museum er spullen opslaat, maar we mogen niet binnen kijken.

Maar verschillende bronnen weten wel meer, zo schreef dagblad Trouw in 2001 dat er (op dat moment) 186.000 voorwerpen in de loodsen zouden zijn opgeslagen. Ook zou er volgens Carel Verdonschot, projectleider van werkgroep 'toekomst Afrika Museum' een gedeelte van de collectie van het voormalig Afrika Museum in Berg en Dal liggen. Dat zei hij in 2022 in een interview met de Vereniging Tribale Kunst en Cultuur. Het zou hierbij gaan om onder andere boeken uit de collectie etnografica.

Dit soort mondharpen zijn te zien in de opslag.

Screenshot uit de video van de onderzoekers

Ook de Indonesische onderzoekers Kimung en Mitha hebben het depot bezocht. Zij deden onderzoek naar de geschiedenis van de Karinding (traditioneel Indonesisch muziekinstrument) in de regio Priangan (West-Java) en gingen daarvoor ook onder andere naar Europa. In het museumdepot in 's-Gravenzande vinden zij onder andere 158 mondharpen, waarvan ze er 96 documenteren. Deze harpen waren tussen de 40 en 250 jaar oud. Daarnaast zien ze maskers, kostuums, beelden en schilderijen afkomstig uit Zuidoost Azië. In deze Indonesische video is de rondleiding te zien.

Lees meer

De WOS is op zoek naar 'mysteries' in de regio