Archief

Dorpsraad overvallen door besluit afsluiting Noorderpier

De Dorpsraad van Hoek van Holland voelt zich overvallen door het definitieve besluit om het damgedeelte van de Noorderpier af te sluiten. Dinsdag ontving de raad een afschrift van een brief daarover van Rijkswaterstaat aan het gemeentebestuur van Rotterdam. De dorpsraad snapt er niets van: "Niet bij betrokken of gehoord!"

Rijkswaterstaat wil de pier binnenkort afsluiten met een hek, met als reden de veiligheid van de bezoekers. Dorpsraadsvoorzitter Jacco van Dam spreekt bij de WOS zijn verontwaardiging uit: "In de hele besluitvorming van Rijkswaterstaat zijn wij niet betrokken. Ook het college van de gemeente Rotterdam heeft ons niet gehoord en niet om alternatieven voor de afsluiting gevraagd. En nu ineens gaat dit badseizoen een deel van de Noorderpier dicht. Het is opnieuw een bewijs dat de gemeente niet zit te wachten op onze mening."

Hekgolven

Rijkswaterstaat stelt: "Het laatste deel van de pier (600 meter), waar geen vluchtroutes zijn bij hoog water of storm, kent een verhoogd risico op overstromingen. Dit risico wordt verergerd door de hekgolven van voorbijvarende schepen, wat in het verleden tot ongelukken heeft geleid. Er zijn incidenten geregistreerd waarbij ernstige verwondingen zijn opgelopen, wat het veiligheidsprobleem benadrukt. De Zeehavenpolitie heeft een lijst met incidenten bijgehouden die het gevaar van de pier bevestigen."

Oneigenlijk gebruik

Hoewel officieel alleen voetgangers op de pier mogen komen, is het volgens Rijkswaterstaat gebruikelijk geworden dat ook fietsers en kinderwagens zich daar begeven, wat de risico's voor deze groepen eveneens verhoogt. "Wij hebben al diverse keren gewaarschuwd voor het overstromingsgevaar door middel van waarschuwingsborden, maar deze waarschuwingen hebben onvoldoende effect gehad. Dit wordt ondersteund door berichten en telefoontjes van bezorgde burgers over gevaarlijke situaties", aldus Rijkswaterstaat.

Besluitvorming

Het proces om tot de afsluiting te komen is in samenwerking met ambtenaren van de gemeente Rotterdam en het Rotterdams havenbedrijf gegaan. Er is een notitie opgesteld die door alle betrokken partijen is onderschreven, wat geleid heeft tot de beslissing om het damgedeelte van de pier af te sluiten. De gemeente Rotterdam heeft ook voorgesteld om een gezamenlijk veiligheidsonderzoek uit te voeren, waar Rijkswaterstaat aan zal meewerken. Dit onderzoek kan mogelijk leiden tot alternatieve oplossingen, waardoor de afsluiting misschien overbodig wordt. Indien het onderzoek aantoont dat andere maatregelen effectief zijn, zal Rijkwaterstaat overwegen het hek te verwijderen.

Kom met een alternatief

Wat de dorpsraad vooral verbaast, is de manier waarop het besluit bekend is geworden en deze raad vraagt zich af of er geen alternatieven voorhanden zijn. Ineke Vos (dorpsraadslid): "Wij zijn ons als dorpsraad een hoedje geschrokken. En met recht. Er zit zeker wat in wat Rijkswaterstaat wil, want je kan nooit marchanderen met veiligheid. Dat staat buiten kijf. Maar wat wel had gekund, is dat wij waren gekend en wij hadden kunnen meedenken over alternatieven. Ik lees dat het al vanaf 2020 in de pen zit. Als dorpsraad weten wij dat de Noorderpier een werkpier is en dat de pier eigendom is van Rijkswaterstaat. Daar gaan wij ook totaal niet over. Maar we willen wel de vakantieganger en zeker ook de Hoekenees de mogelijkheid bieden om te wandelen over de pier van Hoek van Holland. Als dat dan niet kan, dan zeg ik: 'Wethouders, leg een hele mooie houten pier aan of een andere vorm van pier. Maar kom met een alternatief'."

Bekijk ook de reacties van enkele bezoekers van de pier die we vandaag spraken.

Tekst gaat door onder de video

Bewustwordingscampagne

Er wordt tevens gesproken met de gemeente over hoe de afsluiting gecommuniceerd zal worden en over het versterken van de bewustwording tot aan het hek. Er zal ook gekeken worden naar nieuwe bebording op de pier. Rijkswaterstaat benadrukt dat de pier primair dient als golfbreker en dat deze daarom op het vereiste niveau wordt onderhouden, wat ook zichtbaar is in de matige kwaliteit van de onderhoudsweg op de Noorderpier.

Afsluiting

De afsluiting zelf zal bestaan uit een hek dat geplaatst wordt ter hoogte van de huidige, halfopen versperring. Dit hek kan door hulpdiensten en de onderhoudsaannemer met een sleutel worden geopend. Het plan is om het hek in eerste instantie voor de jaren 2024 en 2025 te plaatsen. Gedurende deze periode zal Rijkswaterstaat de publieke reactie op de afsluiting monitoren en mogelijk aanvullende maatregelen treffen om de veiligheid te verbeteren, waarbij de inzichten van het veiligheidsonderzoek worden betrokken.