Archief
WOS

WOS

Stekker uit gesprekken 'brede' coalitie Midden-Delfland

Er komt toch geen 'brede' coalitie van vijf partijen in Midden-Delfland. De fractie Mijn Partij heeft maandagavond de stekker uit de gesprekken getrokken.

Midden-Delfland moest op zoek naar een nieuw dagelijks bestuur, nadat de VVD vanwege de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder uit de coalitie was gestapt. Omdat de partijen er zelf niet uitkwamen, werd Bert Blase (oud-burgemeester van onder meer Vlaardingen) aangesteld als verkenner. Die gaf het advies om tot een brede samenwerking te komen van Mijn Partij, CDA, OGP, D66 en ChristenUnie. Ook de partijen zelf zagen dat wel zitten, al bleek vorige week dinsdag in een bijeenkomst van de gemeenteraad dat dit nog geen gelopen koers was.

Na dinsdagavond zijn de vijf partijen nog vier keer bij elkaar geweest. Maar echt inhoudelijk waren die gesprekken nog niet. "Het ging nooit over de inwoners van Midden-Delfland", zegt Ed Roeling, fractievoorzitter van Mijn Partij. In plaats daarvan werd er volgens hem met name gesproken over het salaris en de tijdsverdeling van de wethouders en hoe er moet worden omgegaan met de kwestie azc, een dossier dat eerder al werd bestempeld als vrije kwestie, omdat de partijen hierover niet op één lijn liggen.

Roeling besloot maandagavond de gesprekken te beëindigen. Directe reden was volgens hem het wantrouwen dat hij voelde vanuit het CDA. Fractieleden van die partij zouden vraagtekens hebben gezet bij de rol van Roeling rol als beoogd wethouder. Feit is dat hij nu geregeld zijn mening verkondigt in de media en dat dit als wethouder straks niet kan. Roeling beseft zelf ook dat dit straks niet meer kan, omdat hij dan een andere rol heeft.

'Viel rauw op het dak'

Rob Zwaard, fractievoorzitter van het CDA, ontkent dat er wantrouwen was. "Inhoudelijk hadden we er wellicht uitgekomen, maar je moet wel het gevoel hebben dat je samen iets kunt bereiken". Volgens hem was dat gevoel er uiteindelijk niet. OGP-fractievoorzitter Jakob Jongsma concludeert: "We kunnen niet anders dan constateren dat het ontbreekt aan voldoende eensgezindheid, gelijkwaardigheid en vertrouwen tussen de partijen om dit proces voort te zetten. Dat is heel erg jammer, maar het is helaas niet anders."

Wanneer er in kleiner gezelschap weer wordt gesproken, is even onduidelijk. Zwaard zegt: "Het viel gisteren rauw op ons dak. We gaan ons verder beraden over hoe nu verder te gaan." Verkenner Blase kwam eerder met de aanbeveling om, als een brede coalitie er niet zou komen, een 'smalle' coalitie te smeden met daarin CDA, OGP en D66. Jongsma laat weten 'bereid en in staat' te zijn om "constructief verder te werken aan een nieuw hecht college. Dat nieuwe college moet snel en daadkrachtig werken aan een nieuw perspectief voor inwoners en bedrijven in Midden-Delfland".