Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Nieuw energiecollectief op Honderdland

Ook in Westland wordt de kans op overbelasting van het elektriciteitsnet serieus genomen. Op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk hebben ondernemers daarom de handen ineengeslagen en werken zij aan een energiecollectief.

Binnen zo'n collectief kan de capaciteit op het lokale energienet slimmer worden gedeeld. Zestien bedrijven op Honderdland en netbeheerder Westland Infra werken samen aan dit collectief.

Daken vol zonnepanelen, maar niet kunnen terugleveren

Gerard Hofman, voorzitter van de vereniging van eigenaren VvE Honderdland, noemt de ontwikkelingen op het bedrijventerrein een goede gang van zaken. "Er wordt op Honderdland nog volop gebouwd en de meeste bedrijven blijven groeien. In de toekomst betekent dit dat we de elektriciteit die we nodig hebben, niet kunnen krijgen. Zeker als de elektrificatie doorzet. Nu zijn er ook al problemen. Ondernemers hebben daken vol zonnepanelen, maar kunnen geen energie terugleveren. We willen waarborgen dat het voor iedereen mogelijk blijft om hier te ondernemen. Vanuit de VvE omarmen we daarom dit initiatief."

Jan de Wilde, de projectmanager bij Dael Energy legt uit hoe het werkt: "Als je bijvoorbeeld drie bedrijven hebt die samen 5,5 megaWatt hebben gecontracteerd. Maar in de maximale piek, gebruiken ze 3,7 megaWatt. Dan kunnen we 1,8 megaWatt gebruiken voor de groei van bedrijven." De bedrijven hebben dus een gezamenlijk energiecontract, waardoor er onderling kan worden bepaald wanneer de energie wordt ingezet. Dit is mogelijk, omdat er veel verschillende soorten bedrijven zitten op het Honderdland. Deze bedrijven hebben een verschillend gebruikspatroon, waardoor het energieverbruik over de dag heen wordt uitgesmeerd.

Bekijk hieronder de reportage over het energiecollectief.