Archief
WOS

WOS

Opnieuw meer muskusratten gevangen

Muskusrattenbestrijders hebben in 2023 opnieuw meer muskusratten gevangen in het gebied van Delfland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

In 2023 zijn 1.856 muskusratten gevangen. Dit is een stijging van een kleine 10 procent ten opzichte van 2022. Het aantal gevangen muskusratten stijgt al een aantal jaar, ook landelijk.

De dieren veroorzaken schade aan waterkeringen en oevers, door holen en gangen in dijken te graven. Ook maken ze nestkommen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken waardoor dorpen of zelfs steden onder water lopen. De muskus- en beverratten vormen ook een bedreiging voor de biodiversiteit. De dieren staan daarom allebei op de Europese lijst van Invasieve soorten. Ze eten planten als riet en lisdodde weg en verdringen daardoor inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook de muskus- en beverratten hun leefomgeving hebben.

Het werkgebied van het waterschap Delfland omvat de gemeenten Delft, Den Haag, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.