Archief
WOS

Voorzitter jongerenraad: 'Met alleen nadenken op je kamer kom je er niet'

Merel Lijzenga is de nieuwe voorzitter van de jongerenraad in Westland. Samen met de andere leden van de raad geven zij de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies over bepaalde maatschappelijke vraagstukken.

Maar dat is niet het enige dat de jongerenraad doet, zo zijn de leden ook bezig met jongeren betrekken bij de lokale politiek en de mening van jongeren vertolken naar de gemeenteraad. Daarnaast organiseren ze politieke activiteiten voor jongeren. Zoals bijvoorbeeld de tafeltjesavond op 5 maart, waarbij jongeren in gesprek kunnen gaan met mensen uit verschillende hoeken van de maatschappelijke sector.

Lijzenga is al van jongs af aan bezig met politiek: "Ik sprak aan de keukentafel altijd al over politiek." Hierdoor groeide zij op in een omgeving waarin ze gestimuleerd werd om haar mening uit te spreken en om na te denken over verschillende perspectieven. "Dat heeft een zaadje in mij geplant, waardoor ik het heel leuk vond om over maatschappelijke problemen na te denken." Maar met "alleen nadenken op je kamer" kwam ze niet zo ver. Daarom besloot ze in 2022 om zich aan te sluiten bij de jongerenraad.

Ze erkent dat ze in best een lastige politieke tijd is gestapt. Het vertrouwen is erg laag en dat is volgens Lijzenga niet heel gek: "Er zijn zoveel problemen voor jongeren; nu met de basisbeurs die was weggevallen de afgelopen jaren of dat er zo weinig huizen zijn. Ik snap zeker dat je dan denkt: 'waar is de politiek?'" Daarom wil zij het gesprek blijven aangaan, zodat de connectie weer wordt gelegd tussen volk en politiek.

Het hele gesprek met Merel Lijzenga zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.