Archief
WOS

WOS

Prijsstijgingen in de horeca: 'Kosten op kosten op kosten'

Landelijk moeten cafés en restaurants steeds hogere prijzen rekenen, als ze nog een beetje winst willen maken. Dit wordt veroorzaakt door de stijging van de kosten van lonen, huur maar ook de inkoop van bier is duurder.

Echter valt het volgens Eddy Moerman, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Westland / Midden-Delfland, in onze regio wel mee: "We mogen denk ik als horeca niet klagen, tenminste we hebben veel bezoekers." Toch ziet hij ook wel dat de kosten oplopen: "We hebben de coronacrisis gehad en de energiecrisis, daarna waren er dingen niet voorradig, dus de prijzen ging eigenlijk vorig jaar al erg omhoog. Nu ook de personeelskosten die omhoog gaan door de nieuwe CAO, dus het zijn wel kosten op kosten op kosten." Dat maakt volgens hem dat sommige horecagelegenheden vorig jaar al hun prijzen moesten verhogen en dat er ook dit jaar weer wordt verhoogd. In januari zijn de prijzen daarom al met tien procent gestegen. Naar verwachting zullen ze gedurende het jaar nog eens met zes á zeven procent stijgen.

Het risico met prijsstijgingen in de horeca is dat mensen misschien minder vaak uit eten gaan: "Als je naar de supermarkt gaat en je wilt eten kopen, dan moet je eten kopen, omdat je moet eten. Naar de horeca ga je voor plezier en beleving. Als dat te duur wordt, zullen mensen misschien toch andere keuzes maken. Of misschien in plaats van vijf keer, maar drie keer gaan."

Bekijk de hele reportage hieronder, met onder meer reacties van hoe burgers met deze prijsstijging omgaan.