Archief
Google Streetview

Google Streetview

Maassluis moet komende 20 tot 30 jaar kilometer aan kademuren vervangen

De kademuur bij de Haven in Maassluis moet hersteld worden, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Daarnaast moet er volgens een deskundige de komende 20 tot 30 jaar zeker een kilometer aan kademuren vervangen of hersteld worden in Maassluis.

Het gaat om de kademuur langs de Haven tussen de Zure Vischsteeg en Haven 36, die nu hersteld dient te worden. Bij de muur, die rust op vier rijen houten palen, moet duidelijk iets gedaan worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat ongeveer 80 procent van deze palen de constructie van de kademuur niet meer draagt. "Daaruit beek dat uitstel geen optie meer is; we moeten aan de slag", zei Jeremy van den Bergh, projectleider bij de gemeente, eerder tegen de gemeenteraadsleden.

Sommige van de palen zijn namelijk geknakt of ontbreken helemaal. Hierdoor beweegt de kademuur ongeveer 20 millimeter. Er zijn overigens momenteel nog geen zorgen voor instortingsgevaar. Voordat daar sprake van is, worden er vaak eerst andere dingen opgemerkt bij de kademuur, maar die worden momenteel nog niet gezien. Volgens wethouder Sjef Evers is het geen discussiepunt dat er maatregelen genomen moeten worden bij de kademuur. Volgens hem zijn op meerdere plekken in het land kademuren aan vervanging toe.

Onderzoek

Al jaren gaat het in de Maassluise politiek over de kademuren. In 2006 en 2012 is onderzoek gedaan bij de muren. Uit de resultaten bleek dat sommige kademuren vervangen kunnen worden, maar dat was toen niet noodzakelijk. Uiteindelijk zijn de kademuren niet vervangen.

Er loopt momenteel nog een onderzoek naar verschillende kademuren in de stad. Daaruit moet blijken hoeveel geld er precies nodig is. "Dat zal bij elkaar een fors bedrag gaan worden", vertelt de 'beheerder' van de kademuren aan de gemeenteraad. Daarbij moet er aan een miljoenenbedrag gedacht worden. "Er loopt nog een onderzoek naar de kademuur aan de oostzijde van de Buitenhaven", daar komt naar verwachting in februari uitslag van. Ook worden er andere kademuren onderzoek. "Er zal nog wel meer komen, we hebben 2,5 kilometer aan kademuren in Maassluis. Dat zijn allemaal geen nieuwe kademuren. Daarvan zal in de komende 20 tot 30 jaar zeker de helft vervangen moeten worden."

Misschien had die miljoen euro extra niet nodig geweest

Gary Bouwer, Leefbaar Maessluys

'Reflectie is op zijn plaats'

De gemeenteraad zal naar alle verwachtingen in de week van 5 februari een miljoen beschikbaar stellen zodat een aannemer, als dat nodig is, maatregelen kan treffen bij de kademuur aan de Haven. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren als er tekenen zijn dat er mogelijk sprake is van instortingsgevaar. De kademuur kan nog niet direct vervangen worden, want dat moet eerst goed voorbereid worden.

Alle partijen zijn het erover eens: het geld is nodig om maatregelen te kunnen treffen. Wel vragen raadsleden zich af of eerder ingrijpen ervoor hadden gezorgd dat er nu geen miljoen werd gevraagd. Gary Bouwer van Leefbaar Maessluys wil daarover in debat gaan. "We kunnen er kort en krachtig over zijn: het herstel van de kademuur moet gewoon gebeuren", zei Bouwer eerder deze week. "Waar onze fractie wel een probleem mee heeft is de voorgeschiedenis. Wij vragen ons wel af als dit eerder was voorzien, dan had nu misschien die miljoen euro extra niet nodig geweest. Een stukje reflectie staat wel op zijn plek, denk ik."

Andere raadsleden zijn het ermee eens dat er gekeken moet worden of er in de voorgeschiedenis misschien verkeerde beslissingen zijn genomen, waardoor er nu een hoge kostenpost is. "Misschien is goedkoop toch duurkoop geweest", werd er gezegd in de gemeenteraad. Overigens wil, op Leefbaar Maessluys na, geen enkele partij hierover in debat gaan. Het is daarom nog maar de vraag of dat er ook komt.

Categorieen:
Nieuws Politiek Maassluis