Archief
Google Streetview

'Bermparkeren bij Schelpenpad mogelijk verhinderen door heggen'

Burgemeester en wethouders van Westland denken aan het plaatsen van heggen langs de Haagweg in Monster ter hoogte van het Schelpenpad om daarmee het verkeersoverzicht van weggebruikers te verbeteren.

Dit staat in de beantwoording van schriftelijke vragen die in oktober vorig jaar zijn ingediend door de gemeenteraadsfractie van Westland Verstandig. Wethouder Michiel Ferwerda voegt er wel direct aan toe: "Dit is heel duur als losse maatregel. Voorgesteld wordt deze optie te overwegen bij de toekomstige herinrichting van de Haagweg. Die is nu voorzien voor 2026/2027."

Westland Verstandig stelde destijds dat zij (opnieuw) was benaderd door een aantal inwoners van Monster die meldingen hadden gemaakt over gevaarlijke situaties op de Haagweg door het parkeren van auto's in de berm. "Een aantal jaren geleden zijn daar een aantal parkeerplekken gerealiseerd, maar die voldoen niet meer omdat buiten die plekken geparkeerd wordt aan beide kanten van de weg", aldus de fractie.

Het gevaar ontstaat doordat de auto's te dicht tegen het fietspad aan staan en bij het uit- en instappen gevaren opleveren voor auto- en fietsverkeer. "Het zicht wordt voorts door de geparkeerde auto's ernstig belemmerd, zowel op de weg als op overstekende fietsers en wandelaars. Dit geeft de omwonenden veel overlast."

Coronaperiode

Westland Verstandig vroeg zich ook af, waarom er in de coronaperiode een parkeerverbod met maatregelen getroffen kon worden en later kennelijk niet meer. Wethouder Ferwerda verklaart: "Naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank blijkt dat een dergelijk parkeerverbod alleen geldt voor het parkeren op een rijbaan, en niet voor het parkeren in een berm zoals hier sprake van is."

"Is het niet zinvoller om de wel toegestane plekken enigszins uit te breiden en voor het overige geen parkeren meer toe te staan doordat feitelijk niet meer geparkeerd kan worden?", vroeg de fractie tot slot. Ferwerda: "Het uitbreiden van plekken is niet gewenst. Het op korte termijn fysiek tegengaan van het parkeren door het aanbrengen van fysieke obstakels in de vorm van bijvoorbeeld keien is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid niet gewenst langs een weg waar een snelheidslimiet geldt van 50 kilometer per uur."