Archief
WOS

WOS

'Wet hebben we uit te voeren', Arends niet eens met raad over spreidingswet

'Er wordt een wet aangenomen en dat hebben we uit te voeren.' Het is duidelijke taal uit de mond van de burgemeester van Westland, Bouke Arends.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet weten zich niks van de spreidingswet, waarbij Westland verplicht asielzoekers moet opvangen, aan te willen trekken. De burgemeester is het daar niet mee eens en vindt dat de wet moet worden uitgevoerd, mits het zo ver komt.

Dinsdag stemt de Eerste Kamer officieel over de spreidingswet, maar bekend is al dat de wet wordt aangenomen. Voor Westland zou de spreidingswet betekenen dat er zo'n 700 asielzoekers moeten worden opgevangen.

'Politieke spel mag worden gespeeld'

"We zijn een eenheidsstaat", reageert Arends in het radioprogramma West Wordt Wakker. Daarmee doelt hij op het feit dat de wet voor iedere gemeente geldt als die landelijk wordt aangenomen. "Er wordt een wet aangenomen en dat hebben we uit te voeren." Over het feit dat de gemeenteraad daar anders in staat, zegt hij: "Dat kan." Bovendien benadrukt hij dat hij deel uitmaakt van het college van burgemeester en wethouders, met de nadruk op wethouders. "Volgens mij is het duidelijk wat de rol is van het college", zegt Arends.

Ook weet hij wat de rol van de gemeenteraad is. "Het politieke spel mag rustig gespeeld worden, maar uiteindelijk zal toch de wet uitgevoerd moeten worden."

Toch wil de Westlandse burgemeester niet op de zaken vooruitlopen en zich wagen aan hoe hij de gemeenteraad achter zich krijgt. "Laten we eerst maar eens even afwachten hoe het gaat met de uitvoering van de wet en wat er gebeurt in het Westland. Dan zien we dan wel weer verder."

Wet is wet, benadrukt Arends nogmaals, maar "laten we eerst maar even rustig afwachten wat er gebeurt. We moeten niet van tevoren paniek creëren", besluit hij.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland