Archief
Rene Koster

Rene Koster

Nieuwe regels Natuurmonumenten raken Midden-Delfland weinig tot niet

Natuurmonumenten heeft landelijk de regels voor het gebruik van haar natuurgebieden flink aangescherpt. Voor Midden-Delfland verandert er daardoor weinig, want de nieuwe regels golden daar praktisch gezien al.

In de nieuwe regels staat bijvoorbeeld dat iemand met maximaal drie honden in natuurgebieden mag lopen, dat drones er niet meer mogen vliegen en dat as niet meer mag worden uitgestrooid. Maar de regel 'maximaal drie honden' geldt alleen voor losloopgebieden en die zijn er niet in Midden-Delfland. Van de boswachter daar, Natasha Hokke, mag je dus nog wel gewoon met zes honden aan de riem lopen: "Succes met niet verstrikt raken in de riemen, maar het mag wel." Ook de drones zijn geen punt, omdat heel Midden-Delfland al een no-flyzone is vanwege luchthaven Rotterdam The Hague.

Alleen as uitstrooien wordt nu ook verboden in het terrein van Natuurmonumenten in Midden-Delfland. Dit is volgens Hokke hard nodig, omdat de as invloed heeft op de natuur. "De as verrijkt de bodem met voedingsstoffen, terwijl er veel bloemen en planten in het gebied behoefte hebben aan een voedingsarme bodem. Deze inheemse soorten moeten we daarom beschermen."

Volgens de nieuwe regels moeten bepaalde evenementen voortaan eerst worden aangemeld op de website van Natuurmonumenten. Volgens de boswachter moet je een evenement aanmelden als je op een van de volgende vragen ja moet antwoorden:
Is het commercieel?
Zijn er meer dan 20 man?
Heeft het invloed op de natuur of andere bezoekers?

Bij het aanmelden van zo'n evenement betaalt de persoon een bedrag (verschillend per activiteit) aan Natuurmonumenten. Dit bedrag wordt gebruikt voor het onderhouden van de natuur. "Dan moet je denken aan bijvoorbeeld maaien, want zo blijft de bodem voedselarm. Maar ook de paden moeten onderhouden worden, waar veel manuren in zit", aldus Hokke.

In Midden-Delfland beheert Natuurmonumenten alleen de Vlietlanden dat ligt tussen Maasland en Vlaardingen.