Archief
WOS

WOS

Verplichte cursus: 'Geen hond is agressief geboren'

In een poging om bijtincidenten te verminderen onderzoekt demissionair minister Adema of een verplichte hondencursus haalbaar is. Deze cursus zou ervoor moeten zorgen dat zowel baasjes als honden beter getraind zijn in de relatie tussen mens en dier.

Bij hondenschool Sociaal Leren in Hoek van Holland worden dit soort cursussen gegeven. Hoewel de school het een goed idee vindt dat iedereen een cursus volgt, is ze tegen het verplichten ervan: "Als iets moet, zijn mensen minder gemotiveerd. Het baasje moet zelf ook willen leren en dat mist bij een verplichting", zegt trainster Ingrid Vreugdenhil. Toch is het wel goed als baasjes de signalen die de hond geeft, goed leert kennen. "Geen hond is agressief geboren, er zit altijd iets achter", zo begint ze. Volgens Vreugdenhil kun je aan het gedrag van een hond veel aflezen; als een hond bijvoorbeeld veel blaft of veel trekt aan de lijn tijdens het wandelen zijn dat signalen van onrust. Zo'n hond kan gaan bijten, maar met een juiste opvoeding moet dat volgens haar goedkomen.

Het is vooral belangrijk dat mensen goed weten wat voor hond zij in huis hebben: "Een onrustige hond kan bijvoorbeeld meer uitgelaten moeten worden." Op een cursus leren zowel baasje als hond elkaar kennen: "Je gaat verder met de opvoeding, waar de moederhond is gebleven." De honden leren bij een cursus hun lichaam kennen en hun kracht. Daarnaast kan goede gedragingen op zo'n cursus worden geleerd. Het baasje leert hoe die zijn of haar hond moet 'lezen'.

Naast cursussen voor puppy's biedt de hondenschool ook vervolgtrajecten aan. Hierbij leren honden zichzelf beter kennen op het gebied van coördinatie: "Sommige honden zijn bijvoorbeeld bang om op bepaalde ondergronden te lopen. Bij deze cursus leren ze samen met het baasje dat ze ook hierover kunnen lopen."

Bekijk de hele reportage over de hondenschool hieronder.