Archief
WOS

WOS

Trekschuit op ware grootte in Museum Maassluis

In Museum Maassluis is binnenkort een expositie over het vervoer van passagiers en goederen over water. Als onderdeel van deze tentoonstelling wordt een halve trekschuit op ware grootte gebouwd in het museum.

De tentoonstelling gaat vooral over de trekvaart tussen Maassluis en Delft. Dat gebeurde volgens conservator Pieter van Houten van de 17e eeuw tot 1871. Toentertijd werd er tussen de steden veel handel gedreven. "Voor Delft was het heel belangrijk dat ze verse vis op de markt kregen. En daarom heeft Delft het initiatief genomen om een verbinding te maken met een trekschuit." Dit was voor Maassluis een lucratieve deal, want Delft maakte de hele vaart mogelijk en betaalde dus bijvoorbeeld de schepen en de versteviging van de dijken.

De bouwtekeningen die de bouwvakkers gebruiken. WOS

Op deze handelsroute werden dus trekschuiten gebruikt. In het museum wordt een exemplaar nagebouwd, zodat bezoekers kunnen ervaren hoe het is om in zo'n vaartuig te zitten. Deze op tijd af krijgen is volgens Bert van Diepstraten, een van de bouwers, nog een behoorlijke opgave: "We hebben heel weinig tijd, we moeten in drie weken tijd heel wat bouwen en dat met alleen maar vrijwilligers." Toch is er goede hoop dat het bouwwerk op tijd af is.

De gehele expositie is vanaf zaterdag 27 januari met boot en al te bekijken.

Bekijk het hele interview hieronder:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis