Archief
WOS

WOS

Orgelman Niels van Geest: 'Ik ben in de verkeerde eeuw geboren'

Niels van Geest heeft een grote fascinatie voor orgelmuziek. De 24 jarige Naaldwijker is op de markten vaak te zien met een van zijn drie draaiorgels. Volgens Van Geest waarderen mensen dit nu minder dan vroeger.

Hij is zelf pas 24, dus veel ervaring met 'vroeger' heeft de Westlander niet. "Ik heb het dan wel niet meegemaakt, maar ik hoor altijd verhalen van een vriend van mij", begint de orgelman. "Vroeger was het allemaal 'hey Henkie!' en 'Ha Hansie, hoe is het?', dan kon je een grapje maken met mensen die je niet kent, maar dat kan nu niet meer als ik op straat sta." Nu kijken mensen hem niet echt meer aan en vinden mensen het volgens Van Geest ongemakkelijk als hij hen aanspreekt. "Ik ben in de verkeerde eeuw geboren", zegt hij dan ook. Vroeger werd orgelmuziek volgens hem meer gewaardeerd dan nu: "Vroeger was het zo dat als je ging verplaatsen dat winkeliers nog vroegen of je iets langer bleef staan, omdat je klanten trok."

Waar zijn passie voor orgelmuziek vandaan komt weet hij niet precies, maar hij heeft wel een bijzondere theorie: "Mijn moeder ging toentertijd een keer naar de kermis met een nicht en die wilde in zo'n kleefton, een soort centrifuge, maar ze wist niet dat ze zwanger was. Dus ze draaide mij in de buik al door elkaar en nou ja ik draai nog steeds rondjes."

Niels van Geest met zijn orgel in De Lier PR

Draaiorgelboeken

Ondanks dat Van Geest vindt dat hij in de verkeerde eeuw is geboren, gaat hij wel mee met de tijd. Ook de nieuwe muziek zet hij om in 'draaiorgelboeken'. Dit doet hij niet zelf, want dat is "een vak apart". Deze boeken moet hij wel uit België halen, want ze worden in Nederland niet meer gemaakt.

Maar dat is niet de enige manier waarop Van Geest mee moet in de tijd. Normaal rinkelen orgelmannen met een collectebus op de maat mee, maar mensen hebben steeds minder vaak contant geld mee: "Daarom heb ik tegenwoordig ook een pinautomaat." Van Geest kan niet rondkomen van alleen op markten staan, daarom is hij een verhuurbedrijf voor draaiorgels begonnen. "Dat kan je zo gek niet bedenken of ik kom er wel, van begrafenissen tot feesten en partijen."

Het hele gesprek met Niels van Geest zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.