Archief
WOS

WOS

Homoseksualiteit binnen het geloof: 'Ik werd verliefd op Jezus'

Pieter Buitelaar (75) uit 's-Gravenzande heeft al sinds zijn zeventiende gevoelens voor andere mannen. Omdat hij daar vroeger niet voor kon uitkomen, besloot hij te trouwen met een vrouw. Nu komt hij wel uit voor zijn gevoelens, maar door zijn geloof praktiseert hij nog steeds niet.

Buitelaar is namelijk christelijk opgevoed en daarom was homoseksueel zijn uit den boze: "In die tijd was dat niet normaal. Je hoorde wel eens wat over mensen in Amsterdam, maar die werden bestempeld als viezeriken." Bovendien wilde hij niet te veel opvallen. Zijn vrienden wilden het huisje-boompje-beestje leven en hij wilde "niet anders zijn".

Daarom wilde hij liever zijn gevoelens onderdrukken. Hij besloot te trouwen met zijn vrouw Liefka: "Ik dacht dat als ik eenmaal getrouwd was, dat die gevoelens dan wel weer over gingen. Maar dat was eigenlijk andersom, toen kwamen pas echt die gevoelens." Uiteindelijk besloot hij haar wel te vertellen dat hij homoseksueel is, maar dit niet wil praktiseren. Liefka en hij zijn bij elkaar gebleven: "Het was niet altijd makkelijk dat huwelijk, maar toch zijn we 47 jaar getrouwd en hebben we twee kinderen gekregen."

Niet praktiserend

Inmiddels is zijn vrouw overleden, maar toch wil Buitelaar geen relatie met een man. "Ik wil vanuit de Bijbel gezien niet praktiseren", zegt hij. Wel benadrukt hij dat dit zijn eigen persoonlijke keuze is en dat hij niet een ander wil opleggen wat die zou moeten doen. "Ik geloof dat God man en vrouw voor elkaar geschapen heeft, maar door de zondeval zijn er dingen niet gelopen zoals God het bedoelde. Maar ik zal nooit iemand veroordelen die er anders over denkt."

Voor hem is het geloof ook geen belemmering voor zijn gevoelens, maar juist een steun. "Ik heb nu een relatie met Jezus. Vroeger was het religie, maar nu komt het uit mijn hart. Dus ik heb er meer steun aan." Of zoals hij zei toen hij net begon met geloven: "Ik werd een beetje verliefd op Jezus." Uit zijn goede relatie met de Heer put hij veel geluk en kan daarom nu ondanks zijn weduwnaarschap toch erg genieten van het leven.