Archief
YouTube ESPN

Maaslander René van der Kooij schakelde met Hercules Ajax uit, nu tegen Cambuur

Voetbalclub Hercules was vorige maand even wereldnieuws toen het in de tweede ronde van de KNVB-beker won van Ajax. Op de bank bij de Utrechtse club zit trainer René van der Kooij, afkomstig uit Maasland. Donderdag speelt de ploeg tegen Cambuur.

"Het is een uitschieter die niet alleen landelijk opgemerkt wordt. Zelfs op trainingskamp in Malaga deden Spanjaarden een duimpje omhoog en riepen 'Ajax'. Het is gewoon een gekkenhuis", zegt de oefenmeester in gesprek met WOS Sport.

Die wedstrijd zelf was ook een gekkenhuis. Hercules kwam op een 2-0 voorsprong, maar zag Ajax in de laatste tien minuten op gelijke hoogte komen. Diep in blessuretijd maakte de Utrechtse club toch nog de winnende treffer. "Je krijgt veel complimenten, met name over de manier waarop we dat gedaan hadden tegen Ajax. Niet alleen omdat we wonnen, maar omdat we ook echt veel meer kansen hadden", weet Van der Kooij.

Over het bizarre scoreverloop zegt hij: "Wij hadden een kwartier voor tijd de kans om de 3-0 te maken, een hele grote kans. Je maakt 'm niet en dan wordt het 2-2. En dan denk je dat het over is. Het was gewoon op bij ons, we waren klaar. Er waren ook zeven jongens die nog gewisseld wilden worden. En dan weet je ook: zelfs als we de verlenging halen, het wordt nu gewoon 6-2 voor Ajax." Toch viel dus de 3-2. "Uiteindelijk krijgen we een vrije trap. Er gaan twee centrale verdedigers mee naar voren. Die kunnen goed verdedigend koppen. Maar winnen in de regel aanvallend niet vaak een kopduel. En dan winnen we dat duel en valt de bal voor de voet voor die andere centrale verdediger."

Goedemorgen Nederland en BBC

Van der Kooij verscheen na die wedstrijd overal in de media. "We waren om half vijf in het hotel na het feestje. Om half acht moest ik alweer bij Goedemorgen Nederland iets doen op NPO 1. Ja, dan ga je ook niet meer slapen. We werden geleefd door allerlei pers en toen zijn we doorgegaan naar Khalid & Sophie (talkshow in de vooravond van NPO 1, red.)", zegt hij. "Zelfs de BBC stond voor de deur. Het is gewoon een gekkenhuis."

Voor de achtste finales werd Hercules gekoppeld aan SC Cambuur, die club is donderdagavond om 21.00 uur te gast in Utrecht. In voorbereiding daarop bekeek Van der Kooij afgelopen vrijdag alvast de wedstrijd Cambuur - MVV. Al acht hij de kans dat zijn club doorgaat niet heel groot. "Je hebt misschien maar 5 of 10 procent kans dat je van Cambuur wint. Een amateurclub in de kwartfinale! De laatste keer was vorig jaar met Spakenburg. Dat zou super gaaf zijn. Maar goed, laten we nu genieten van Ajax."

Wat de uitslag ook is, na de zege op Ajax is Hercules in elk geval onderdeel van de voetbalgeschiedenis. "Ik besef dat nog niet. Gek hè? Dat vind ik zo groot namelijk."