Archief
Google Streetview

Google Streetview

Bouwplannen Maassluis-West baren bewoners zorgen, gemeente gaat gesprek aan

De gemeente Maassluis heeft plannen om honderden woningen te bouwen nabij metrostation Maassluis-West. De bewonersorganisatie 'Bouwplannen Koningshoek Maassluis' maakt zich zorgen. "Elk stukje groen wordt volgebouwd, ook wordt er veel in de hoogte gebouwd."

Er ligt een conceptplan om 375 tot 500 woningen te bouwen op een grasveld naast de Koningshoek, een grasveld naast het metrostation (Chopinstraat) en op de parkeerplaatsen bij de Koningshoek en het metrostation. "Er is totaal niet met ons gesproken voordat deze plannen gemaakt werden", vertelt Rik Verspeek van de bewonersorganisatie aan de WOS.

De gemeente laat in een reactie weten dat het klopt dat er nog met de omwonenden gesproken moet worden. "De gebiedsvisie ligt voor als concept. Deze wordt pas vastgesteld als we het participatieproces met omwonenden en belanghebbenden hebben doorlopen de komende maanden."
"Er is al een afspraak ingepland met de bewonersorganisatie eind deze maand, het is een natuurlijk onderdeel van het participatieproces met alle omwonenden zoals we dat gaan opstarten."

Omdat dit gemeentegrond is, kunnen we hier betaalbare woningen bouwen

- Woordvoerster gemeente Maassluis

Betaalbaar

Volgens Verspeek sprak de gemeente in 2019 nog over het aanleggen van een park en de bouw van 100 woningen. De plannen zijn nu anders. "Wij wisten als bewoners niets van andere plannen, er is ook totaal niet met ons gesproken over het volbouwen van al het groen." Volgens een woordvoerster van de gemeente is het gebied altijd al in beeld geweest om er te bouwen. "Wel is er in 2017 een ambtelijk idee getoond aan bezoekers van de informatieavond project Koningshoek van een mogelijke inrichting van een park. Toentertijd bevond dit idee zich nog in de initiatieffase en heeft het nooit een status gekregen."

Voor de omgeving van de Koningshoek zijn de afgelopen jaren vele ideeën gekomen. "Een zwembad, een middelbare school, zorgcentrum of het uitbreiden van het winkelcentrum. Historisch gezien is voor deze omgeving aan allerlei soorten ontwikkelingen gedacht." Woningen zijn voor de gemeente de beste optie en daarom is dat plan uitgewerkt. "Omdat dit gemeentegrond is, kunnen we hier meer betaalbare woningen bouwen; woningen waar behoefte aan is, voor starters en senioren bijvoorbeeld. En dichtbij voorzieningen, zoals de Koningshoek en de metro."

Het is een misvatting dat er te weinig parkeerplaatsen bij komen

- Woordvoerster gemeente Maassluis

Parkeerruimte

Volgens de bewoners zullen ook parkeerplaatsen bij de Koningshoek en het metrostation plaats moeten maken voor woongebouwen. "Er komen geen parkeervoorzieningen voor de 500 woningen, er gaat juist parkeerruimte af."

De gemeente kijkt daar anders naar. "Wij begrijpen de zorgen, maar het is een misvatting dat er te weinig parkeerplaatsen bij komen. Er komen er voldoende bij, ook in de openbare ruimte. Voor het voorbeeldmodel van 500 woningen is een parkeerbalansberekening gemaakt waaruit blijkt dat wordt voldaan aan het parkeerbeleid. Parkeren wordt deels ook met parkeergarages in de bouwblokken opgelost."

In het plan wordt gesproken over woongebouwen tot 7 verdiepingen hoog. Volgens Verspeek worden deze gebouwen dicht op de bestaande woningen gebouwd. "Dat zorgt voor dichtheid, zo wordt de buurt helemaal dicht gebouwd."

Gesprek

Eind januari gaat de bewonersorganisatie met de gemeente in gesprek. De organisatie heeft al vele bewoners benaderd met de vraag of zij zich willen aansluiten. "We hebben er 250 aangeschreven en we hebben al 109 reacties gekregen van mensen die ons initiatief steunen."

De gemeente laat weten dat de gesprekken met de bewoners de komende maanden gevoerd zullen worden. Daarna wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad.