Archief
MLTV'90

Padellers vechten door voor speeltijd: 'Tijdstip is heilig voor ons'

Het ziet er naar uit dat de padelspelers van MLTV’90 nog maar tot 19.00 uur mogen spelen. Een onafhankelijke commissie van de gemeente gaf dat advies deze week aan het Westlandse gemeentebestuur in het belang van omwonenden die veel geluidsoverlast ervaren.

Nu mag er nog tot 21.00 uur gepadeld worden. "Het is aan het college of ze het advies overnemen. Als dat zo is, dan vrees ik dat het voor ons als verenging heel moeilijk gaat worden om te blijven voortbestaan", zegt Pieter van der Linden, voorzitter van het tennispark. De club is het afgelopen jaar namelijk al 150 leden verloren, omdat ze hun eindtijd eerder van 23.00 uur naar 21.00 uur hebben verzet. "Dat was een geste richting de bewoners die veel overlast ervaren", zucht Van der Linden "Maar door die maatregel lopen we wel zo'n 50.000 euro aan contributie mis."

Bewoners klagen al jaren steen en been klagen over de geluidsoverlast. In 2022 legde ze hun klacht zelfs neer bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Die concludeerde na onderzoek dat er in de avond inderdaad te veel geluid wordt gemaakt.

"Het gaat om het harde geluid van de ballen. Dat heeft ermee te maken dat er geen racket met snaren wordt gebruikt, maar een hard bord en ze spelen in een glazen klankkast", legt Monsternaar Edwin Verbeek uit. En daarom besloot MLTV'90 eind 2022 de banen al om 21.00 uur te sluiten. "Als we nu ook nog eens terug moeten naar een eindtijd van 19.00 uur, wordt het heel erg lastig."

Want zo redeneert de vereniging, dan zullen nog meer leden hun heil ergens anders gaan zoeken. "En dan gaat het inkomstenverlies richting een ton, dan kunnen we het hoofd niet eens meer boven water houden." Toch is er een grote kans dat het wel gaat gebeuren. Een onafhankelijke commissie bracht deze week aan de gemeente het advies uit om op te treden tegen de padellers, en spelen nog maar tot 19.00 uur toe te staan.

'We willen het voor beiden partijen goed doen'

Wethouder Anko Goudswaard benadrukt dat het enorm lastige situatie is. "We willen het namelijk voor allebei de partijen goed doen; voor de bewoners een oplossing vinden, maar ook de club levensvatbaar houden. Dat is de spagaat waarin we zitten."

Wat betreft het handhaven van de speeltijd naar 19.00 uur, heeft de wethouder nog geen besluit genomen. "Ik heb vandaag met het college gedeeld, dat dit advies is binnengekomen, en ik wil het eerst eens goed laten uitzoeken wat het verder gaat betekenen, voordat we een definitieve beslissing nemen. Want het is nogal wat, en ook ik vrees dat het voor de verenging dan heel lastig wordt om het hoofd boven water te houden."

Andere locatie enige oplossing

Volgens Van der Linden heeft de club alles geprobeerd om de geluidsoverlast voor de buurt te verminderen. "We hebben gekeken of we geluidswerende wanden konden plaatsen, maar zelfs daarmee kwam het geluid niet onder het acceptabele niveau, omdat zowel het geluid van het tennis en padel bij elkaar worden opgeteld", verklaart Van der Linden. "Ook hebben we het scenario van een overdekte sporthal in de buurt onderzocht, maar dat dat bleek ook niet afdoende en midden in een woonwijk eigenlijk ook geen optie. Uiteindelijk hebben de bal teruggelegd bij de gemeente: "als dit allemaal niet werkt, dan is er maar één oplossing; een andere locatie voor ons vinden."

'Tijdstip 21.00 uur heilig voor ons'

En daar is de gemeente inmiddels druk mee bezig. "Het is inderdaad de enige oplossing", aldus wethouder Goudswaard. "En we zijn dichtbij een voorstel, ik hoop dat we in maart met zo'n plan bij de raad kunnen komen. En dan hebben we echt nog wel een paar hoepels waar we doorheen moeten springen, maar dan is er perspectief."

Van der Linden hoopt ook dat er snel een locatie bekend is, zodat ze met de bewoners nog naar een tijdelijke compromis kunnen zoeken. "Dan hebben niet alleen wij een stip op de horizon, maar ook de bewoners. Hopelijk is het voor hen dan te overzien dat we voor een paar maanden nog tot 21.00 uur doorgaan. Dat tijdstip is namelijk echt heilig voor ons."