Archief
WOS

WOS

Nieuwe cao glastuinbouw in de maak: lonen gaan flink omhoog

De ruim 35.000 werknemers in de glastuinbouwsector gaan er de komende vijftien maanden flink op vooruit in salaris. Als zij akkoord gaan met de nieuwe cao, krijgen zij er ten minste 7,2 procent bij.

Dat blijkt uit het onderhandelingsresultaat van vakbonden CNV en FNV met de werkgevers in de sector. De verhoging gaat in drie stappen: de werknemers in de kassen krijgen er deze maand 4 procent bij, in juli 1,7 procent en 1 januari volgend jaar de laatste 1,5 procent. "Mooi dat het in de nieuwe cao is gelukt om de lonen in de glastuinbouw naar een hoger niveau te tillen", zegt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

Door een aanpassing van het minimumloon kan het salaris overigens nog verder omhoog gaan. Vooral werknemers in de lagere schalen gaan dit merken. Voor hen kan de loonsverhoging oplopen tot in totaal 13,5 procent.

Jeugdloon

Het jeugdloon is met een jaar teruggebracht: werknemers van 19 jaar krijgen vanaf nu het zogeheten 'vakvolwassen' loon. Als het aan de FNV ligt, wordt dit overigens helemaal afgeschaft.

Andere afspraken die zijn gemaakt:

  • De reiskostenvergoeding gaat naar het fiscale maximum van 23 cent per kilometer;
  • De werkgevers hebben toegezegd zich in te spannen om meer flexkrachten in vaste dienst te gaan nemen;
  • Met het oog op de klimaatverandering komt er meer aandacht voor werken in de hitte. Het sectorinstituut Stigas, verantwoordelijk voor arbozaken, gaat aan de slag met instructies en adviezen.

De nieuwe cao wordt nu eerst voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Zij moeten nog akkoord gaan.