Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Maassluizers voelen zich iets veiliger in hun stad, maar onveiliger rondom metrostations

Inwoners van de gemeente Maassluis voelen zich ten opzichte van 2020 iets veiliger in hun stad. Gemiddeld geven inwoners de veiligheid in de stad een 7, waar dat in 2020 nog een 6,8 was. Wel ervaren inwoners een stuk meer overlast in de stad.

Dat blijkt uit een enquête van de gemeente. De gemeente benaderde halverwege 2023 zo'n 8000 inwoners om mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk deden daar 2.819 inwoners aan mee. Volgens de gemeente is dit deelnameaantal representatief om te kijken hoe inwoners van Maassluis denken over onderwerpen.

In het onderzoek geven Maassluizers het meeste aan zich onveilig te voelen bij de metrostations. Bij station Maassluis-Centrum voelen mensen zich het meest onveilig. Daarnaast wordt er een gevoel van onveiligheid ervaren bij locaties als parkeerterreinen, groepen mensen op straat of slecht verlichte plekken. Ook verschilt het per wijk hoe veilig inwoners zich voelen.

Het veiligheidsgevoel is in de wijk Taanschuurpolder het laagst, daar voelt 75 procent van de bewoners zich veilig in hun wijk. In Steendijkpolder is het veiligheidsgevoel het hoogst met 86 procent. Van de inwoners voelt 62 procent zich wel eens onveilig bij het lopen over straat in hun wijk, in 2020 was dat nog 56 procent.

Overlast

Ondanks dat Maassluizer zich veilig voelen, is er wel meer overlast in de stad. Maassluis scoort een indicatiescore van 2,9 (0 is geen overlast, 10 is vaak overlast). In 2020 was de score nog een 2,7. In de wijk Taanschuurpolder wordt met een 3,1 de meeste overlast ervaren. In de wijk Steendijkpolder is de overlast het minst met een score van 2,4.

Inwoners geven daarbij het vaakst aan last de hebben van automobilisten die te hard rijden en foutparkeerders. "In Taanschuurpolder is de verkeersoverlast het hoogst. Deze was al hoog door een enorme parkeeroverlast, maar is in de huidige meting naar de mening van de inwoners verergerd door meer overlast van ‘te hard rijden’ en agressief verkeersgedrag", zo is te lezen in het onderzoek.

Gedrag

"Hoewel het overgrote merendeel van de Maassuizers zich veilig voelt, biedt met name het aanpakken van onveilige plekken kansen om de ervaren veiligheid nog verder te vergroten", zo concludeert de gemeente uit het onderzoek. "Uit onderzoek blijkt namelijk dat dergelijke plekken een relatief grote invloed hebben op (on)veiligheidsgevoelens. De metrostations liggen daarbij voor de hand, die worden ten opzichte van eerdere onderzoeken beduidend vaker genoemd."

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis