Archief
LKRR

Naaldwijker die eigenaar IJssalon LKKR mishandelde vindt rechter niet onafhankelijk

Een 51-jarige man uit Naaldwijk die ervan verdacht wordt de eigenaar van IJssalon LKKR aan de Stokdijkkade in Naaldwijk mishandeld te hebben, heeft de rechtbank ervan beschuldigd partijdig te zijn. De verdachte noemt de rechter en het Openbaar Ministerie (OM) 'arrogant'.

De Naaldwijker stond dinsdag voor de politierechter voor de mishandeling die plaatsvond op vrijdag 24 juni 2022. De man begon de zitting direct met de vraag welk dossier de rechter had. Toen de rechter die vraag beantwoordde, beweerde de man dat de rechter maar een half dossier had.

De rechter nam een kijkje bij de stukken die de verdachte had meegebracht, maar dat bleken stukken te zijn die niet over de verdachte gaan. "Die stukken zijn niet relevant voor deze strafzaak, we hebben het hier over u. Niet over iemand anders", zei de rechter. Vanaf dat moment begon de verdachte steeds bozer te worden.

Ik bescherm half Naaldwijk tegen deze man

Verdachte (51) tegen de rechter

Tegenspreken

De rechter wilde graag met de man in gesprek over het verloop van die dag, maar de verdachte bleef de rechter tegenspreken over een half dossier en wilde enkel zijn verklaring voorlezen. Uiteindelijk kreeg de man toch de kans om zijn verhaal voor te lezen.

"Die man is knettergek, er gaan de raarste verhalen over hem door Naaldwijk", zegt de verdachte over de eigenaar van de ijssalon. "Hij bedreigt zijn klanten, scheldt ze uit en perst ze af." Als de rechter daar wat van wil zeggen, blijft de man stug zijn verhaal voorlezen.

Nadat de man nog minutenlang doorgaat met het oplezen, neemt de rechter het woord om wat over de zaak te zeggen. "Uw zoon was die dag bij de ijssalon, daar zou hij aan een tafel gepulkt hebben, die daardoor schade heeft. Toen heeft de eigenaar van de ijssalon de telefoon van uw zoon afgepakt en moest uw zoon een bedrag van 5 euro pinnen voor de schade", zegt de rechter.

Volgens de verdachte heeft de eigenaar van de ijssalon aan zijn zoon gezeten. "Er zat 50 minuten tussen het moment dat mijn zoon de ijssalon inging en het moment dat hij heeft gepind. Iemand gaat mij hier vertellen wat die vent (de eigenaar, red.) in die tijd met mijn zoon heeft gedaan." Ook blijft de steeds bozer wordende verdachte zijn gal spuien over de eigenaar van de ijssalon. "Als je alle verhalen in het dorp mag geloven, dan is dit het zoveelste incident met deze man. Ik bescherm half Naaldwijk tegen hem."

Tekst gaat verder onder de foto.

WOS

'Eigen schuld, dikke bult'

De Naaldwijker toont in de rechtszaak geen enkele vorm van empathie of spijt voor het mishandelen van de uitbater. "Als iemand aan mijn kind zit... Zoals een kind zou zeggen, zeg ik nu ook 'eigen schuld, dikke bult." De rechter vraagt zich af waarom de man niet naar de politie is gegaan als hij denkt dat iemand aan zijn kind heeft gezeten. "De politie doet niets en het OM is arrogant, dat doet ook helemaal niets."

Volgens de Naaldwijker is zijn 13-jarige zoon nog altijd bang om in de buurt van de ijssalon te komen. "Hij durft er met niemand over te praten."

Ik sta op het punt om u uit de zaal te gooien

Rechter tegen de verdachte

Opgefokt

In de rechtszaal worden camerabeelden getoond van de mishandeling. Daarop is te zien dat de verdachte komt binnengelopen, direct naar de eigenaar loopt en hem achter de toonbank mishandelt. De eigenaar van de ijssalon zou bij zijn keel zijn gepakt en zijn geslagen. Door de mishandeling vallen vele ijshoorntjes om. Na het incident loopt de Naaldwijker met een gescheurd shirt de zaak uit en geeft zijn zoon hem een duimpje.

De rechter vraagt zich af wat de intentie van de verdachte was toen hij boos de ijswinkel in kwam gelopen. "Ik wilde in gesprek gaan", reageert de verdachte, die direct verdergaat met het oplezen van zijn verhaal: "die eigenaar overtreedt samen met het OM de AVG." De rechter grijpt opnieuw in. "Ik sta op het punt om u uit de zaal te gooien en dat heb ik nog nooit eerder gedaan."

"Ook de AVG heeft niets met deze zaak te maken. Als u vindt dat de eigenaar iets doet wat niet mag, dan moet u naar de politie gaan. Deze zaak gaat er enkel over of u een strafbaar feit heeft gepleegd door de eigenaar te mishandelen."

De verdachte neemt daar geen genoegen mee en begint bozer en bozer te worden. "Dus nu neemt u mij het woord af, ik heb recht om hier te spreken." Omdat de verdachte steeds bozer werd, gingen de aanwezige agenten staan om snel in te kunnen grijpen als dat nodig is.

In mijn ogen bent u geen onafhankelijke rechter

Verdachte (51)

Wraking

De verdachte bleef de rechter proberen de les te leren. "U heeft het dossier helemaal niet gelezen, u heeft ook maar een half dossier." De rechter probeerde meerdere keren met de Naaldwijker te praten over wat er die dag gebeurde, maar de man bleef de rechter tegenspreken. "Wat wilt u nou precies", vraagt de rechter zich af. "Wilt u wraken?" De verdachte twijfelt daar niet over: "Ja, ik wraak de rechtbank."

Als de rechter vraagt naar de wrakingsgronden (waarom de rechtbank ongeschikt is, red.), zegt de verdachte: "In mijn ogen bent u geen onafhankelijke rechter en het OM is arrogant. U heeft zich voorbereid op een half dossier. Alle dingen die ten gunste van mij zijn, die zijn daarin weggelaten." Als de rechter de wrakingsprocedure probeert uit te leggen aan de verdachte, gaat de verdachte daar telkens op in. "Luisteren is moeilijk voor u, he?'', zegt de rechter.

Bij een wraking legt de rechtbank direct het werk in deze zaak neer, de rechter neemt in deze zitting dus geen beslissing meer over deze zaak. Er zal door de wrakingskamer gekeken worden of het wrakingsverzoek terecht is. Naar alle verwachtingen zal het wrakingsverzoek niet terecht zijn.

Voordat de boze Naaldwijker de zaal verlaat, geeft de rechter hem nog een advies mee: "Neem de volgende keer een advocaat." Het is nog niet bekend wanneer de zitting behandeld zal worden. Dat is onder meer afhankelijk van de beslissing van de wrakingskamer.