Archief
SignBiblio

SignBiblio

Forse toename van winkeldiefstal in regio, Maassluis en Wateringen uitschieters

Het aantal winkeldiefstallen is in onze regio vorig jaar flink gestegen. Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers. Vooral in Maassluis, Wateringen, Hoek van Holland en Naaldwijk was het vaak raak.

De meeste winkeldiefstallen vonden plaats in Maassluis: 87. Dat is een stijging met 42 procent ten opzichte van 2022. In de maanden februari, juni en november sloeg het dievengilde het vaakst toe. Het aantal winkeldiefstallen was sinds 2012, het jaar waarin de politie begon met het bijhouden van deze cijfers, niet eerder zo hoog.

In Wateringen was het in 2023 60 keer raak, waar dat er in 2022 'slechts' 42 waren. Opvallend: na de 'piekjaren' 2012-2016, waarin het aantal winkeldiefstallen meermaals boven de 100 uitkwam, daalde dat aantal twee jaar flink. De afgelopen jaren is te zien dat winkeldieven weer vaker toeslaan. Ook Hoek van Holland lijkt de laatste jaren een populairdere plek te zijn voor winkeldiefstal. In 2023 kreeg de politie in het kustdorp 44 keer melding van winkeldiefstal tegen 32 keer in 2021.

De grootste kern van Westland, 's-Gravenzande, is vergeleken met Naaldwijk (41 winkeldiefstallen) en Wateringen een vreemde eend in de bijt. Daar kwam het tot slechts 10 gevallen van winkeldiefstal.

Zelfscan

Een mogelijke oorzaak van de stijging van de diefstalcijfers is de invoering van de zelfscan. Supermarktketen Jumbo meldde begin dit jaar dat er in 2023 voor 100 miljoen euro aan boodschappen uit de winkels is gestolen. Dat heeft mede te maken door de invoering van de zelfscankassa's, waardoor stelen makkelijker is gemaakt. Mensen 'vergeten' wel eens om een of meerdere producten te scannen en komen daarmee weg, omdat ze niet worden gecontroleerd.

Martijn Wildeboer van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid zei eerder tegen de NOS dat het echter niet alleen supermarkten zijn waar veel wordt gestolen. "Ook bij speelgoedwinkels, kledingzaken en andere winkels, overal wordt er meer gestolen dan voorheen", aldus Wildeboer.

Maatregelen

Jumbo neemt extra maatregelen tegen winkeldiefstal, zoals meer cameratoezicht. Ondernemers in onze regio kunnen ook hulp krijgen om 'weerbaarder' te zijn tegen winkeldiefstallen. Westland biedt daarvoor cursussen aan, meldde burgemeester Bouke Arends afgelopen zomer na vragen van de lokale VVD-fractie. "Helaas wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van ons aanbod", constateerde hij. "Om de kans op winkeldiefstal te verkleinen kan de ondernemer ook zelf maatregelen nemen, zoals inrichtingsmaatregelen. Denk aan klapdeurtjes bij de in- en/of uitgang, detectiepoorten, een beveiliger in de winkel en training van personeel."