Archief
WOS - Rutger Hillenaar

WOS - Rutger Hillenaar

Fixbrigade 'fixt' huizen in Westland

Bewoners van Westland kunnen sinds november gebruik maken van de Fixbrigade. Zij helpen woningeigenaren kosteloos met het verduurzamen van de woning. Via Vitis Welzijn kunnen mensen een afspraak maken, waarna een expert komt kijken.

"Via Vitis wordt er een afspraak gemaakt en dan kom ik op een donderdag bij je kijken waar we verbeteringen kunnen aanbrengen." Zo begint het proces volgens Tim van der Zwan van de Fixbrigade. Vervolgens gaat hij met zijn team aan de slag om een huis te 'fixen', door middel van bijvoorbeeld tochtstrips. Patrick van Gogh uit Monster heeft zijn woning door de Fixbrigade laten oplappen: "De gemeente heeft een budget van 200 euro per woning voor materialen zoals bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie.

Win-winsituatie

Volgens hem is de Fixbrigade een win-winsituatie: "Voor mij, want ik ga er vanuit dat ik nu minder energiekosten moet betalen. En ook voor het grotere goed (het milieu, red.)." Maar dat zijn niet de enige voordelen, want ook Patijnenburg werkt mee aan dit initiatief. De 'fixers' zijn voornamelijk mensen die nu nog afstand hebben van de arbeidsmarkt, maar zij krijgen door het werk dat ze hiermee doen meer technische ervaring. "De jongens die ik meeneem lopen bij Patijnenburg en die geef ik een stukje vakkennis mee op de werkvloer. De jongens willen graag in de toekomst uitstromen naar een reguliere baan en dit is dan een mooie tussenstap", aldus Van der Zwan.

Dit initiatief is in november gestart voor alleen Monster, maar in de rest van 2024 zullen ook andere dorpskernen aan de beurt komen. Wie zich wil aanmelden voor een opknapbeurt kan dat doen via de website van Vitis Welzijn.

Bekijk hieronder de hele reportage over de fixbrigade.