Archief
Livestream DeltaLimburg

De Salamanders bestaat 75 jaar: 'We hebben nu zelfs een speciaal meisjesteam'

Tafeltennisvereniging De Salamanders in Wateringen vierde afgelopen weekend haar 75-jarig bestaan. Volgens voorzitter Wilko Huiden heeft de club de afgelopen jaren mooie stappen gemaakt.

Wat ooit in Den Haag begon als onderdeel van de personeelsvereniging van een drogisterijketen, is tegenwoordig een club met 150 leden. De Salamanders heeft ook een eigen speelhal aan de Veenbes in Wateringen en maakt daar goed gebruik van.

Tegenwoordig wordt er behalve in de avonden en weekenden ook overdag gespeeld, met name door senioren. "Dat is echt een ontwikkeling van de laatste jaren. Een jaar of tien geleden was het helemaal niet normaal dat je ook overdag groepen had", vertelt Huiden in WOS Sport. "Het was eigenlijk altijd gericht op de avonden in de weekenden. Maar toen zijn we begonnen met de ochtendgroepen, dus op de maandag- en de donderdagochtend. Daar spelen best wel veel senioren, veel mensen die met pensioen zijn. Die zijn nog heel fit, mede door tafeltennis. Die vinden het heerlijk om op de maandagochtend een paar uurtjes te gaan tafeltennissen."

Jeugd

Onder de 150 leden zijn niet alleen ouderen; ook de jeugd (40 leden) is goed vertegenwoordigd. "We hebben weer een nieuw pupillenteam, dat is zeg maar basisschoolleeftijd", zegt de voorzitter trots. Dit seizoen beschikt De Salamanders over zeven jeugdteams. "Eén team speelt in de hoofdklasse, met potentie om kampioen te worden en naar de landelijke jeugdklasse te gaan. Ook is er een speciaal meisjesteam. Het is best wel bijzonder dat je teams hebt met alleen meisjes. Maar die vinden het prettig om met elkaar te spelen. Want het is toch verschillend: het meisjesspel, het jongensspel en de sfeer."

Op het gebied van doorstroming gaat het ook steeds beter. "In de leeftijdsgroep van 21 tot 30 jaar ontstond vroeger altijd een gat, dat wordt nu opgevuld. De jongeren van 17 of 18 jaar die normaal stoppen omdat ze op zaterdag willen werken of stappen, blijven nu spelen."

"We hebben ook twee jeugdige spelers toegevoegd aan het eerste team. Om ervaring op te doen, eens kijken hoe die het gaan doen."

Eredivisie

Dat eerste team speelde tot een aantal jaar geleden op het hoogste niveau, de eredivisie. De Salamanders trok zich echter in 2021 terug: de club wilde niet meer spelen met 'dure' buitenlandse krachten en toen ook de regionale spelers vertrokken, stond er geen eigen jeugd klaar. De Wateringse club viel terug naar de hoofdklasse, maar zit inmiddels weer in de lift. "We zijn afgelopen seizoen gepromoveerd uit de hoofdklasse en gaan we nu derde divisie spelen. We hebben ook al versterking in gehad; een speler van Haagse HTTV 070 heeft de overstap gemaakt. We zitten nu aan de bovenkant van de derde divisie."

Is een terugkeer in die eredivisie aan de orde? "Als het meezit, zou je ook nog wel kunnen promoveren naar de tweede divisie. En dan weet je ook niet hoe ver het kan gaan."

Beluister het hele gesprek met Wilko Huiden