Archief
Sign Biblio

Sign Biblio

5 tips om Blue Monday door te komen

Het is weer 'Blue Monday', de meest deprimerende dag van het jaar. Dit downgevoel wordt veroorzaakt door weinig licht, voorbije vakanties en voorlopig weinig leuks in de planning. Ester Zwinkels-Barendse van de Coachkas geeft tips.

Een belangrijke factor van het downgevoel, dat mensen voelen tijdens de koude wintermaanden, is het tekort aan licht. "In de zomer is er een overvloed aan zon en dus ook aan licht, maar in de winter is dat natuurlijk minder. En dus moeten mensen zoeken naar andere manieren om serotonine aan te maken", aldus de coach. Serotonine is een belangrijke factor in het ervaren van geluk. Als men hier minder van aanmaakt door licht, zullen ze uit andere vaatjes moeten tappen.

1. Geniet van de donkere dagen.
"Zelf geniet ik van de donkere dagen, want ik weet dat het weer een keer lichter gaat worden", zo begint de Honselse coach. Volgens haar kan je meer genieten van het licht in het voorjaar/zomer als je ook een tijdje in het donker hebt gezeten.
2. Erken dat de donkerte iets met je doet.
Volgens Zwinkels-Barendse "begint het allemaal bij erkenning." Pas als je erkent dat de donkerte iets met je doet, kan de situatie verbeteren en kan je er actief iets aan doen.
3. Maak contact met mensen.
"Zorg dat je niet thuis alleen loopt te mokken." Het is volgens de coach erg belangrijk dat je sociaal actief blijft gedurende de gure wintermaanden. Het is daarom goed om te praten met gelijkgestemden, "Als je deze niet in je omgeving hebt, zoek dan professionele hulp."
4. Maak het gezellig.
Zorg deze dagen extra goed voor jezelf door het ook binnenshuis gezellig te maken. "Steek bijvoorbeeld kaarsjes aan en ga lekker met een kleedje en een kop thee op de bank zitten."
5. Blijf bewegen.
Het is erg belangrijk dat er ook tijdens de koude wintermaanden genoeg bewogen wordt. Beweging zorgt bij veel mensen voor een geluksgevoel en is daarom een erg nuttige invulling. "Doe een muts en handschoenen aan en ga lekker een wandeling maken. Dan pak je ook direct wat zonlicht mee", aldus Zwinkels-Barendse.

Deze tips zijn volgens de coach makkelijke manieren om je beter te voelen. Toch zegt ze dat dit natuurlijk algemene tips zijn en dat ieder persoon uiteindelijk voor zichzelf moet uitvinden wat voor hem of haar het beste werkt. "Als iets niet werkt, probeer dan iets anders."