Archief
SignBiblio

SignBiblio

Westland gaat nazorg voor ex-gedetineerden beter aanpakken

De gemeente Westland gaat meer werk maken van de nazorg voor ex-gedetineerden die na een gevangenschap van meer dan tien dagen naar Westland terugkeren.

Die nazorg moet al beginnen tijdens de periode van gevangenschap. Cijfers wijzen namelijk uit dat als ex-gedetineerden aan hun lot worden overgelaten bijna de helft van hen binnen twee jaar opnieuw in de gevangenis belandt.

Volgens een nieuwe beleidsnota die deze week door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld, wordt de nazorg gericht op de volgende vijf leefgebieden: identiteitsbewijs, huisvesting, inkomen & werk, schulden en zorg. "Daarnaast moet de ondersteuning gericht zijn op het opbouwen en/of verstevigen van een ondersteunend sociaal netwerk", aldus het college, dat ook de naaste familie en eventuele kinderen in de ondersteuning wil betrekken.

Omvang

Het zogeheten uitstroomcijfer (het aantal gedetineerden uit Westland dat de gevangenis heeft verlaten) lag in de periode 2015 tot en met 2017 boven de 70, waarna het op een wat lager niveau is gaan schommelen. Het jongste cijfer is 44 uit (het tweede coronajaar) 2021. De verwachting voor de komende jaren komt uit op gemiddeld 63 per jaar.

Wettelijke verplichting

De nazorg van ex-gedetineerden is een wettelijke verplichting voor de gemeenten. Bij de gemeente Westland werd die nazorg tot medio 2022 gedaan door een Wmo-consulent die affiniteit had met de doelgroep voor wat betreft de sociale en financiële zelfredzaamheid. Na het vertrek van die Wmo-consulent werd alleen actie ondernomen als dit vanuit veiligheidsoogpunt nodig was.

De nazorg voor ex-gedetineerden door de gemeente Westland is nu niet compleet en voldoet niet aan de wettelijke taken. Er zijn daarom extra inspanningen en aanvullende financiering nodig, aldus het college. Er is naar schatting op jaarbasis een bedrag van 76.000 euro nodig. In de praktijk komt dat neer op een ophoging van het personeelsbudget met maximaal 48.000 euro, aldus de gemeente.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland