Archief
WOS

Muziek als remedie tegen eenzaamheid

Bij Meesterwerk Muziek Westland (MMW) repeteren 55-plussers zestien weken lang om uiteindelijk op te treden in poppodium Nederland 3 in Wateringen. Het project is bedoeld om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.

Nick van Dien helpt mee aan MMW: "Het doel van dit project is de strijd aangaan tegen eenzaamheid onder ouderen. Dat gebeurt vaak met sportevenementen, maar muziekspelen is ook heel leuk om eenzaamheid te bestrijden." Volgens hem zijn er heel veel ouderen die in hun jeugd een instrument hebben bespeeld. "Na hun jeugd is dat vaak een beetje verwaterd. Zij krijgen nu de gelegenheid om samen weer opnieuw in de muziek actief te zijn", aldus Van Dien.

Het mooie aan dit initiatief vindt Van Dien dat mensen zich aan elkaar optrekken: "De goede gitaristen leren aan de wat minder goede gitaristen van 'joh als je het zo doet gaat het makkelijker' en dat lukt. Na zestien weken oefenen kunnen ze het." Hij zegt daarom dat echt iedereen zich kan aanmelden. Toch hoopt hij op iets meer variatie in muziekinstrumenten: "We hebben heel veel gitaristen, want bijna iedereen die zich aanmeldt speelt wel gitaar. Het zou leuk zijn als er ook wat mensen met blaasinstrumenten of iets dergelijks aanmelden."

55-plussers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden voor een inloopmiddag. Tijdens zo'n middag wordt er gekeken naar welk instrument ze bespelen en wat hun favoriete genre is. Op basis daarvan creëert de organisatie bandjes van mensen met een beetje gelijkgestemde muziekkeuzes. Vervolgens komt deze band zestien weken lang, iedere week bij elkaar om te oefenen. Na afloop treden ze op bij poppodium Nederland 3. De eerstvolgende inloopmiddag is op 21 januari vanaf 13.00 uur.

Het hele gesprek met Nick van Dien zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.