Archief
WOS - Rutger Hillenaar

WOS - Rutger Hillenaar

Energiewandeling voor betere isolatie

Inwoners van Maassluis kunnen deze maand nog een energiewandeling maken door hun wijk. Tijdens deze tochten bekijk je samen met een energiecoach naar de isolatie van je huis. Deze wandelingen zijn bedoeld om isolatie te verbeteren en gasverbruik te verminderen.

Ronald van der Kraan is een energiecoach: "We maken warmtebeelden van de huizen, zowel van de voor- als achterkant en dan kijken we waar de warmte lekt." Hij gaat dus met de bewoners op pad om met een infraroodcamera foto's te maken van de huizen. "Hoe meer rood we zien op zo'n foto, hoe slechter het huis geïsoleerd is", aldus de energiecoach. Na aanleiding van de foto's krijgen de bewoners adviezen om hun huis beter te isoleren. Als dat gebeurt, is dat zowel voor de gemeente als voor de bewoner zelf gunstig. De bewoners betalen dan minder aan stookkosten en stoten door lager gasgebruik minder CO2 uit.

De vrijwillige coaches maken niet alleen wandelingen door wijken. Ze leveren ook maatwerk, waarbij ze bij mensen thuis langskomen om samen te kijken hoe het huis duurzamer gemaakt kan worden. Hierin leveren ze procesbegeleiding, waarin bewoners stap voor stap duurzamer kunnen wonen.

De gemeente is met het initiatief van energiecoaches gekomen. "We hebben de opdracht gekregen om CO2 te reduceren en hun inzet leidt daartoe", aldus Rike Speelman van gemeente Maassluis. Daarom worden de energiecoaches gefaciliteerd: "Ze krijgen van ons een opleiding bij een gerenommeerd nationaal opererend bureau."

Een gesprek aanvragen met de energiecoaches kan via de website van de gemeente Maassluis. In januari volgen er nog twee wandeltochten, mits de temperaturen onder de vijf graden blijven.

Bekijk de reportage over deze energiewandelingen hieronder.