Archief
Archief WOS

Archief WOS

'Markten Naaldwijk en 's-Gravenzande om 09.00 uur laten beginnen'

Burgemeester en wethouders van Westland willen de weekmarkten in Naaldwijk en 's-Gravenzande binnenkort officieel om 09.00 uur laten beginnen. Dat is een uur eerder dan nu geldt.

Dit is een van de uitvoeringsaspecten in het voorstel van een nieuwe Marktverordening, dat door B en W aan de gemeenteraad is voorgelegd. Het voorstel wordt volgende week donderdag eerst besproken in de raadscommissie Bestuur en Economie. Gehoopt wordt dat de wijzigingen per 1 maart van kracht kunnen worden.

Er zijn voor alle markten in Westland nieuwe inrichtingsplattegronden gemaakt. In Naaldwijk wordt één standwerkersplaats verwijderd en zijn in de winteropstelling twee plekken verwijderd die dicht tegen een winkel stonden. In Wateringen is de marktopstelling herzien en licht gewijzigd in verband met calamiteitenroutes. De opstelling in 's-Gravenzande en Monster blijft (nagenoeg) ongewijzigd.

Meerdere uitleg

De Marktverordening Westland, die de regels, rechten en bevoegdheden van de markten beschrijft, dateert van 2005. De afgelopen jaren hebben bepaalde artikelen uit de verordening tot onduidelijkheid geleid, doordat ze voor meerdere uitleg vatbaar zijn, aldus het college. Denk hierbij aan de regels rondom de op- en afbouwtijden, de fysieke locatie van de standplaats, en het stallen van verkoopwaar. In elk geval is in de nieuwe Marktverordening vastgesteld dat de boel binnen een uur na de eindtijd van de markt opgeruimd moet zijn opgeleverd.

Vergunningen van 10 jaar

Op basis van de oude Marktverordening werden vergunningen voor een standplaats op een weekmarkt voor onbepaalde tijd afgegeven. De Europese Dienstenrichtlijn bepaalt sinds 2019 dat schaarse vergunningen voor een bepaalde tijd moeten worden afgegeven. Op grond van de nieuwe Westlandse Marktverordening worden voortaan vergunningen afgegeven voor een periode van 10 jaar. Voor de huidige marktkooplieden met een vaste standplaats wordt na het vaststellen van de nieuwe verordening 'automatisch' een vergunning voor de komende tien jaar afgegeven. De bestaande wachtlijsten gaan als zodanig vervallen.

Om met de nieuwe Marktverordening te sturen op kwalitatief hoogwaardige weekmarkten, wordt een selectiecommissie aangewezen. Deze commissie bestaat uit een lid van marktadviescommissie van de gemeente Westland, een beleidsmedewerker Economie van de gemeente, een beleidsmedewerker Veiligheid, een jurist van de gemeente en de marktmeester.

Selectiecriteria

De commissie toetst nieuwe aanvragen voor de markt en bepalen aan de hand van de opgestelde selectiecriteria (onder meer assortiment, kwaliteit van de uitstraling, kennis en ervaring aanvrager, maatschappelijk verantwoord ondernemen) of een vergunning wordt toegekend.