Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Geen straf voor wielrenner die bij inhaalactie botsing veroorzaakte

De inhaalactie van een wielrenner zorgde in juli 2021 voor een botsing met andere wielrenners waarbij meerdere mensen gewond raakten. De rechtbank veroordeelt de wielrenner voor de inhaalactie, maar legt hem geen straf op.

Het ging die zondag 4 juli 2021 fout toen de wielrenner met een groep van vier wielrenners fietste over de Measlantkeringweg in Hoek van Holland. De groep kwam tijdens het rijden twee andere groepen tegen die in dezelfde richting reden. Omdat de groep van de wielrenner harder reed dan de andere twee groepen, besloot de wielrenner in te halen. Maar toen ging het fout.

De verdachte zou zonder voldoende te hebben gekeken ingehaald hebben. Twee groepsgenoten die vóór de verdachte reden, konden op tijd terug invoegen op de eigen weghelft, maar de verdachte kwam frontaal in botsing met zijn tegenligger, die hierdoor ten val kwam en lichamelijk letsel opliep. Ook de verdachte zelf raakte gewond. Vervolgens kwamen ook andere wielrenners uit de verschillende groepen ten val, waarbij meerderen van hen eveneens lichamelijk letsel opliepen.

Meerdere politiewagens en ambulances moesten er aan te pas komen, ook een traumahelikopter werd opgeroepen. Uiteindelijk moesten er twee personen worden overgebracht naar het ziekenhuis, maar niemand was ernstig gewond.

Uitwijken

De wielrenner zegt zelf dat hij tijdens het inhalen moest uitwijken door de groep die naast hem reed en daardoor op zijn tegenligger botste. De rechtbank vindt dat niet aannemelijk en gelooft daar niet in. "Hij heeft, terwijl onvoldoende zicht had om zelf te kunnen zien of de linker weghelft vrij was, deelgenomen aan een inhaalmanoeuvre en heeft daarbij onvoldoende rekening gehouden met de drukte op het fietspad."

Hoewel de wielrenner een verkeersfout heeft gemaakt en meerdere personen – onder wie hijzelf – hierdoor letsel opliepen, is de rechtbank van oordeel dat hij niet bewust op ernstige wijze de gedragsregels in het verkeer heeft overtreden. "De wielrenner heeft door zijn gedrag op een druk en smal fietspad gevaar veroorzaakt. Tegelijkertijd verliest de rechtbank niet uit het oog dat de verdachte deze gevolgen niet heeft gewild en bovendien ook zelf zwaar is getroffen door de aanrijding." De rechtbank besluit de man daarom wel te veroordelen, maar geen straf op te leggen.