Archief

Werken in de vrieskou op grote hoogte: 'Voor echte mannen'

Ondanks de kou zijn er nog altijd mensen die buitenwerken. Werknemers die vallen onder de bouw-cao kunnen in dit geval gebruikmaken van weerverlet en daarmee, als het nodig is, het werk staken. Werknemers in andere sectoren kunnen dat niet zomaar, tot onvrede van vakbond FNV.

"Je hebt het recht om bij een lagere gevoelstemperatuur dan -6 in de keet te gaan zitten", zegt Robert Soeterboek van vakbond FNV over mensen die in de bouw werken. Het moet volgens de vakbond alleen niet kunnen dat dit wel mogelijk is voor medewerkers die onder de bouw-coa vallen, maar niet voor de mensen die in een andere sector werken. "Er zijn bijvoorbeeld beroepen die wel langer doorgaan, zoals in de haven", vervolgt Soeterboek. "Daar gaan ze echt niet stilzitten als het koud is."

Er is volgens FNV vaak geen beleid om werknemers te beschermen tegen de kou, terwijl de werkgever dat wel wettelijk verplicht is. Volgens Soeterboek kan het werken in de kou zonder extra bescherming gevaarlijk zijn. Een man die dagelijks in de bouw werkt, zegt wel (lachend) dat we niet te snel moeten piepen: "Natuurlijk is het koud, dat merken we in de ochtend als we buitenlopen. De koude wind snijdt dwars door je heen, maar naar mate de zon gaat schijnen valt het wel mee. Wij zijn immers echte mannen van de bouw".

Bekijk hieronder de reportage.

Categorieen:
Nieuws 112 Westland