Archief
WOS

WOS

Burgemeester Rensen over 'somber' 2023: 'Wat waren we allemaal boos op elkaar'

"Fatsoenlijk met elkaar omgaan is een kunst die steeds minder mensen beheersen, zou je haast denken", zei burgemeester Gregor Rensen woensdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. "2023 was niet alleen het warmste en het natste jaar, maar ook het meest chagrijnige jaar dat ik mij herinner."

Het jaar 2023 werd volgens de burgemeester door velen als somber betitteld. "Want wat waren we in 2023 allemaal boos. Vooral op de ander. In de media, niet alleen de sociale media, maar ook in praatprogramma’s, lijkt de manier waarop we elkaar bejegenen steeds grimmiger geworden. De Koning wijdde er zelfs zijn hele kersttoespraak aan. Fatsoenlijk met elkaar omgaan is een kunst die steeds minder mensen beheersen, zou je haast denken."

Volgens Rensen worden groepen in de media tegenover elkaar geplaatst. "Randstad tegenover de regio, elite en het volk, hoogopgeleiden en praktisch opgeleiden, jongeren versus ouderen, Nederlanders tegenover migranten, wappies en wokies, boeren tegenover klimaatactivisten en natuurbeschermers. Ga maar door."

Weg met die zurigheid!

Burgemeester Gregor Rensen

Rensen zegt genoeg te hebben van "het eenzijdige beeld over de mentale toestand van het land". Volgens hem staat Nederland namelijk op plek 5 van de meest gelukkige landen ter wereld. "Dat eenzijdige beeld van polarisatie en zurigheid moeten we daarom op zijn minst nuanceren."

Positief en goed

Ondanks de negativiteit heeft de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak het ook over positive en goede onderwerpen. "Ik denk daarbij vooral aan wat er in de lokale gemeenschappen gebeurt, hoe de mensen in de dagelijkse praktijk met elkaar omgaan. Hoe ze dagelijks met velen op een positieve manier vorm geven aan hun eigen leefomgeving en sociale samenleving, daarin ondersteund door de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur."

Rensen is blij met hoe Maassluizers met elkaar omgaan. "Vele Maassluizers zetten zich in voor een betere samenleving, niet alleen als er een beroep op ze wordt gedaan of de nood aan de man is. Maassluis koestert niet alleen het motto “Samen maken wij Maassluis”, maar brengt het ook op diverse manieren in praktijk. Die stevige sociale basis als gemeenschap van mensen is wat mij betreft de kroon op wat Maassluis te bieden heeft."

"Blijf vooral ook geloven in een beter Nederland. Ieder nieuw jaar biedt weer een nieuwe kans. Nieuwe ambities, goede voornemens en weer nieuwe, positieve energie. “Wie goed doet, goed ontmoet” is een oud spreekwoord. Ik geloof daar zeker in."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis