Archief
WOS

WOS

Telefoonverbod op scholen: 'Nuttig, maar soms wel saai'

Sinds 1 januari geldt er op alle scholen in Nederland een verbod op mobiele telefoontjes. Bij ISW Irenestraat in Poeldijk waren de apparaten echter al sinds het begin van het schooljaar verboden. Leraren zijn enthousiast, leerlingen nog niet zo.

Het verbod geldt alleen binnen het leslokaal, in de pauzes hebben de leerlingen nog wel hun telefoon bij de hand. Aan het begin van iedere les doen alle leerlingen hun telefoon in een grote bak, waar ze gedurende de les blijven liggen. Alleen als de docent het zegt mogen ze uit deze bak gehaald worden. Docent aardrijkskunde Kim Grootscholten is blij met deze regeling: "Ik merk meer rust in de klas. Vorig jaar moest ik toch wel iedere keer zeggen van 'ik zie een telefoon' of 'doe je telefoon weg'. Nu doen ze hem meteen in die bak, dus dan hoef ik er niet meer continu iets van te zeggen."

Haar collega Stefan van den Beukel vult haar aan: "De focus is wel beter, maar het blijven leerlingen dus er zijn altijd andere dingen waar ze zichzelf mee bezig houden. Maar de afleiding met de telefoon is wel weg."

'Soms wel saai'

Bij de leerlingen zijn de reacties wisselend, zo geeft een meisje aan: "Ik kan mijn moeder nu niet meer appen". Een andere leerling geeft aan dat hij beter kan opletten tijdens de les en scherper blijft, waardoor hij makkelijker leert. Toch vindt hij het "soms wel saai". Beide leerlingen benadrukken dat ze ook zonder telefoon stiekem nog wel op een ingenieuze manier kunnen afkijken.

Bekijk de hele reportage hieronder.