Archief

'Stemmen in Midden-Delfland dit jaar met ander stembiljet'

Inwoners van Midden-Delfland brengen tijdens de Europese verkiezingen in juni hun stem waarschijnlijk uit op een nieuw, kleiner, stembiljet. Midden-Delfland wordt dan een van de vijf gemeenten in Nederland die hiermee een proef gaan doen.

Op het nieuwe biljet staan de logo's van de deelnemende partijen en daarnaast de nummers van de kandidaten, dus zonder de namen. De namen zijn wel terug te vinden op het overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje ligt, in elk stemlokaal hangt en dat de kiezer thuis ontvangt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de proef initieert, is het doel om op kleine schaal te leren hoe het nieuwe model stembiljet in de praktijk werkt. In principe zou het voor de kiezer eenvoudiger moeten zijn om te stemmen door een 'hanteerbaar formaat' stembiljet en toegankelijker door de afbeelding van logo's van politieke partijen. Voor de stembureauleden is het stembiljet eenvoudiger te tellen, wat de uitvoerbaarheid en de kwaliteit van de telling bevordert. Dat laatste is een belangrijk punt, omdat er tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer veel fouten zijn gemaakt bij het tellen.

'Stemmen op persoon'

Feitelijk moet de gemeenteraad over twee weken nog akkoord gaan met deelname aan de proef, maar op de VVD na waren alle partijen tijdens de commissievergadering van dinsdagavond akkoord. Commissielid Bas Kooij (VVD) vindt het nieuwe biljet niet stroken met het kiesstelsel. Hij maakte vooral een punt van het feit dat de kandidaten een minder prominente rol hebben. "In Nederland kiezen wij personen, waarbij een prachtig uitvloeisel is dat mensen met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer kunnen komen. Voorkeursstemmen geven een sterke binding met kandidaten en de regio waaruit ze komen. Het voorgestelde experiment haalt niet direct een streep door voorkeursstemmen, maar het is tekenend dat de partijen een prominente plek gaan krijgen op het stembiljet. Volksvertegenwoordigers zijn echter geen nummer."

Burgemeester Fenna Noordermeer gaf in reactie daarop nog aan dat het stemmen op personen meegenomen zal worden in de communicatie naar inwoners. Ambtenaar Jolanda Vermeulen liet weten dat die communicatie breed wordt opgepakt. "Dat gebeurt op de gemeentelijke website, er komt een flyer bij de stempas, iedere kiezer ontvangt een aparte ansichtkaart en we communiceren in De Schakel. Puur om de kiezer in te lichten. Belangrijk onderdeel is de kandidatenlijst, die gaat er anders uitzien. Er staat netjes vermeld dat je twee rondjes moet inkleuren: eerst de partij en dan het nummer van de kandidaat."