Archief
WOS

WOS

Meer onderzoek naar Natura 2000-gebieden langs Hoekse en Westlandse kust

De Ecologische Autoriteit geeft aan dat er snel meer onderzoek nodig is voor het gebied Solleveld & Kapittel­duinen dat loopt van de Zandmotor in Monster tot aan Hoek van Holland. Het gebied is namelijk afgelopen jaren flink verslechterd.

De Ecologische Autoriteit is een instantie die is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. De provincie is verantwoordelijk voor het opstellen van een natuurdoelanalyse (NDA), waarin staat wat nodig is voor natuurherstel. Deze rapporten zijn nodig om besluiten te kunnen nemen.

De Ecologische Autoriteit adviseert dat er meer onderzoek moet worden gedaan voor deze NDA's. In deze gebieden speelde de wind namelijk een te kleine rol, waardoor er te weinig open plekken en zandverstuivingen zijn. Ook de aanwezigheid van invasieve planten (planten die niet van oorsprong in het gebied voorkomen) zorgt ervoor dat er minder inheemse bomen en planten staan. Tot slot zouden er ook te weinig konijnen rondlopen in het gebied, waardoor het gras niet voldoende wordt weggegraast.

Om deze problemen beter te pakken moet de NDA uitgebreider worden en moet de provincie van de Ecologische Autoriteit dus meer onderzoek doen.