Archief
Archief WOS

Archief WOS

Sjaak van der Tak ruim 3 procent meer stemmen dan Geert Wilders

De redactie van BNR Nieuwsradio heeft politicus Pieter Omtzigt uitgeroepen tot BNR Nieuwspersoon van 2023. Sjaak van der Tak, voormalig voorzitter van LTO Nederland, eindigde vóór Geert Wilders op de tweede plaats in de verkiezing.

Het Nederlands publiek was gevraagd wie het afgelopen jaar de grootste impact heeft gehad op het nieuws. Stemmers konden kiezen uit een shortlist van tien personen, met onder andere Geert Wilders, Mark Rutte, Caroline van der Plas en Sigrid Kaag. Maar ook CEO's als Marjan Rintel (KLM), Peter Wennink (ASML) en F1-coureur Max Verstappen stonden op de lijst. De redactie stelde de lijst samen op basis van de frequentie en impact van hun optredens in het nieuws.

De verkiezing van Omtzigt tot BNR Nieuwspersoon van het jaar werd maandagmorgen, precies op zijn vijftigste verjaardag, bekendgemaakt in het radioprogramma De Ochtendspits. De tweede plaats van Van der Tak was opvallend en volgens de jury mede te danken aan zijn betrokkenheid bij het stikstofdossier en de oproep op sociale media door een groot deel van zijn achterban.

De uiteindelijke top vijf ziet er als volgt uit:

1. Pieter Omtzigt (NSC) 23,6 procent
2. Sjaak van der Tak (LTO) 17,5 procent
3. Geert Wilders (PVV) 14,4 procent
4. Marjan Rintel (KLM) 13,3 procent
5. Mark Rutte (VVD) 7 procent

Lees hier ons bericht over de nomatie van Van der Tak.