Archief
WOS

WOS

Ton Kolmeijer 2.000 keer op WOS Radio: 'Geweldig dat ik dit mag doen'

Een nieuwe mijlpaal voor WOS-presentator Ton Kolmeijer. Het radio-icoon vierde zondag alweer de 2.000ste aflevering van zijn programma Plus Radio.

Al ruim 37 jaar maakt hij zijn programma: elke zondagochtend en ook op feestdagen is de Maaslander te horen. Plus Radio is inmiddels een begrip in de regio en kent vele vaste luisteraars. Die luisteraars sturen wekelijks hun (huwelijks)jubilea in en die worden vervolgens aan het einde van de uitzending op de radio voorgelezen.

Kolmeijer was in de jaren '80 een van de eerste vrijwilligers die bij de WOS aan de slag ging. In 2006 werd hij vanwege al zijn vrijwilligerswerk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De WOS wilde de 2.000ste uitzending niet ongemerkt voorbij laten gaan en heeft Kolmeijer in zijn thuisstudio verrast met een taart en een boeket bloemen.

Tekst gaat verder onder de video's.

Jubilarissen

"Ik wandelde binnen in juli 1986 en moest eerst een stemtest doen bij twee collega's: Lex Valk en Peter Keijzer", herinnert Kolmeijer zich. "Een week of twee later kreeg ik een briefje thuis met daarop: 'Ton, je bent welkom bij onze club en we gaan binnenkort starten'." De radiopresentator deed in eerste instantie bijdrages voor andere programma's: actualiteitenrubrieken en de sport. Op Eerste Pinksterdag ging hij van start met Plus Radio. "Het was toen korter dan nu. Van lieverlee is dat in de loop der jaren uitgebreid en doe ik het nog elke zondag met ongelooflijk veel plezier en toewijding."

Het programma is in basis hetzelfde gebleven, weet Kolmeijer. "In tijd is het natuurlijk uitgebreid, waardoor ik meer mogelijkheden heb gekeken om meer muziek te laten horen. De diversiteit is dus wat groter geworden. Maar in grote lijnen is het hetzelfde. Om één item te noemen: de jubilarissen, mensen die 40, 50 of 60 jaar getrouwd zijn, die zitten er al in vanaf het allereerste moment. De agenda, een gedichtje, dat had ik er ook altijd in zitten. Dat zijn dingen me erg lief zijn en waar ik altijd fijne reacties op mag krijgen van luisteraars."

Veel facetten

Kolmeijer geniet nog altijd van het radiomaken. "Ik maak het programma altijd vanuit mijn thuisstudio, dus ik heb met de techniek te maken. Ik heb met de invulling te maken wat de muziek betreft. Ik ben heel veel met muziek bezig, door dat voor te beluisteren: dit past wel, dit niet. En dan natuurlijk ook inhoudelijk, dat ik bepaalde zaken wil verwerken, maar ook interviews met mensen. Die moet je altijd goed voorbereiden. Radiomaken heeft voor mij veel facetten en ik vind het geweldig dat ik dat voor de mensen mag doen."

In de 2.000ste uitzending praat Kolmeijer met veel mensen die hij al vele jaren spreekt. "En een aantal mensen ga ik verrassen met een kleine attentie."

Razende reporter

Kolmeijer was ook ruim tien jaar razende reporter voor de programma's op zaterdagochtend. "Elke week had ik vijf items. Daarnaast heb ik ruim vijf jaar televisieprogramma's mogen doen. Ik heb duizenden mensen mogen spreken. Dat is voor mij zo bijzonder dat ik die gelegenheid heb gehad."

Beluister het hele gesprek dat Remco Ruijgers vrijdag had met Ton Kolmeijer: