Archief
WOS

Schaatskoorts stijgt: drukte bij schaatsslijpers

Er komt koude lucht aan en daarmee stijgt de spanning bij schaatsliefhebbers. Kunnen we misschien zondag al op de ijsbaan staan? Veel mensen denken van wel.

Dat merken ze onder andere in Poeldijk, waar een specialist de laatste dagen veel schaatsen binnenkrijgt om te slijpen. "Er komen altijd mensen tevoorschijn van wie ik denk: 'Hé, jou heb ik al een tijd niet gezien'. En dan denk ik: 'Wacht eens even, het gaat vriezen'. Iedereen voelt het toch op een of andere manier aankomen", zegt Roland van Tol. "We hebben het lekker druk."

Is het niet overdreven is om al bij de eerste kou je schaatsen te laten slijpen? "Dit is al jaren. Bij de eerste temperaturen van -1, als de eendjes nog rondzwemmen, gaan we al met z'n allen schaatsen", vervolgt Van Tol. "Het is wel een ding. Iedereen heeft er zin in, dat merk je ook wel in de winkel."

Vlaardingsevaart

Bij de ijsbaan in De Lier kun je na één koude nacht vaak al wel schaatsen. Maar hoe zit dat op de grote wateren en plassen? Kunnen de Westlanders straks weer traditioneel over de Vlaardingsevaart naar Vlaardingen? Weerfanaat Marco Schregardus zegt dat er nog even moet worden afgewacht. "Het is een stelregel dat als je op open water wil kunnen schaatsen, je ongeveer vijf nachten vorst nodig hebt met een graad of -5. En dan mag het overdag niet te veel dooien."

"De vooruitzichten zijn voor de eerste week goed. Daarna wordt het altijd weer wat discutabeler. Maar dat heb je in Nederland. Op lange termijn zijn de verwachtingen nog steeds goed. Dus het kan ook nog zijn dat het na een kleine onderbreking toch weer kouder wordt."