Archief
Signbiblio

Signbiblio

Kleine bevolkingsgroei in Westland, minder inwoners in Midden-Delfland

Westland kende in 2023 relatief gezien de kleinste bevolkingsgroei sinds 2016. Dat blijkt uit nieuwe, voorlopige, cijfers van het CBS. In Midden-Delfland nam de bevolking procentueel het meest af sinds de oprichting van de gemeente.

Westland had op 1 december 2023 115.922 inwoners. Dat is ten opzichte van eind 2022 een groei van 0,9 procent. In 2022 was de bevolking juist met 2,17 procent gestegen, maar toen had Nederland onder andere te maken met een flinke instroom van Oekraïense vluchtelingen.

In Maassluis steeg de bevolking met 1,36 procent naar 35.782 inwoners. In Midden-Delfland daalde het inwoneraantal van 19.472 naar 19.371, een afname van 0,52 procent. Zo sterk daalde de bevolking niet eerder.

De afname in Midden-Delfland is vooral te verklaren door het feit dat er meer mensen naar een andere gemeente verhuisden (745) dan dat er mensen naar Midden-Delfland toekwamen (615).

In Westland lag het migratiesaldo (het aantal immigranten min het aantal emigranten) hoger dan het verhuissaldo. In Maassluis zijn er juist meer mensen via verhuizing vanuit een andere gemeente bijgekomen.

Kijkend naar de rest van de regio is Midden-Delfland een vreemde eend in de bijt. Vrijwel alle buurgemeenten kenden juist een bevolkingsgroei. Bij het - enigszins vergelijkbare - Wassenaar was die met een groei van ongeveer 0,1 procent het kleinst. Voorschoten kende eveneens een afname (0,3 procent).

Krimp aan randen van Nederland

De meeste gemeenten met bevolkingskrimp zijn te vinden aan de randen van Nederland: in tegenstelling tot de stad Groningen, daalde het aantal inwoners in veel van de kleinere gemeenten in die provincie. Ook in Zuid-Limburg, De Achterhoek, Twente en Zeeuws-Vlaanderen daalde het aantal inwoners in betrekkelijk veel gemeenten. Dit komt hier vooral doordat er meer mensen overleden dan er baby's geboren werden, meldt het CBS. In Midden-Delfland zijn wel meer kinderen geboren dan dat er mensen overleden, al is dit verschil niet heel groot.