Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Pak de schaatsen maar uit de kast: winters weer op komst

Het jaar is nog jong, maar schaatsliefhebbers kunnen naar alle waarschijnlijkheid vroeg in het nieuwe jaar aan de bak. Eind deze week dalen de temperaturen onder het nulpunt. IJsvereniging Hard Gaat-Ie in De Lier verwacht zondag voor het eerst dit kalenderjaar zijn ijsbaan te openen.

In de nacht van zaterdag op zondag wordt vorst verwacht in Nederland. Vervolgens blijft het kwik tot woensdag op of onder het nulpunt schommelen. Wim van der Berg, voorzitter van de ijsvereniging uit De Lier, gokt erop dat hij zondag zijn ijsbaan kan openen.

"Het ziet er gunstig uit. We willen zondag open, maar het is nog een eind weg. Maar vorst zit er wel aan te komen", vertelt hij vanaf de ijsbaan aan Omroep West, terwijl hij klust aan een kalkroerinstallatie. "We spuiten kalk op het ijs dat gemengd moet worden", legt Van der Berg uit. "Dat deden we in het verleden handmatig, maar tegenwoordig doen we dat met een motortje. Zo hopen we nog betere resultaten te krijgen."

Drukte verwacht in De Lier

Het aangebrachte kalk blijft tussen het ijs en het water liggen en houdt zonnestralen tegen. Zo smelt het ijs minder snel weg. Als de baan zondag daadwerkelijk opengaat, verwacht Van der Berg flinke drukte. "De vorige keer konden we maar één ochtend open, maar trokken we wel direct tussen de vijfhonderd en zeshonderd bezoekers."