Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

Fris 2024 in? Op deze plekken kun je de nieuwjaarsduik doen

Het nieuwe jaar goed beginnen, dat doe je door op 1 januari een frisse duik in zee te nemen. Volgens sommigen 'de gezelligste nieuwjaarsreceptie van het jaar'. In de regio kun je op drie verschillende locaties een duik nemen. En, het wordt prima weer voor een duik. Wat let je?

Nieuwjaarsduik Hoek van Holland

Je kunt op 1 januari ook een nieuwjaarsduik nemen in Hoek van Holland, vlakbij strandpaviljoen Noord Noord West. Hier wordt om 12.45 uur verzameld, en om 13.00 start er een wandeling naar de plek waar je het water inspringt.

Het is overigens voor het eerst in jaren dat er weer een nieuwjaarsduik wordt georganiseerd op het Hoekse strand. De laatste keer was in 2016.

Nieuwjaarsduik Monster

Sinds 1967 organiseert de Monsterse Reddingsbrigade de nieuwjaarsduik. Op maandag 1 januari om 14.00 uur wordt alweer voor de 55ste keer gedoken. Hier wordt de nieuwjaarsduik georganiseerd tussen de strandopgangen Molenslag in Monster en Karel Doormanweg in Ter Heijde.

Nieuwjaarsduik 's-Gravenzande

Sinds 1983 organiseert de 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade de nieuwjaarsduik. Wat begon met enkele fanatiekelingen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks vele mensen uit Westland en omstreken aan deelnemen. De duik is om 14.00 uur bij Slag Beukel (einde Strandweg) in 's-Gravenzande.

Voor alle nieuwjaarsduikers: veel succes!

- Vervoer en parkeren
Aangeraden wordt om met de fiets te komen, omdat het met erg druk wordt met auto's. Zo weet je zeker dat je het startschot niet mist.

- Kleed je warm aan
De organisatie adviseert om pas vlak voor het startschot te wisselen naar badkleding. Na de duik kun je opwarmen met een heerlijk bekertje warme chocolademelk, om vervolgens je vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kinderen duiken altijd samen met een volwassene. Als je twijfelt over je gezondheid is deelname wellicht niet handig.

- Traditie
De allereerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd in 1960 georganiseerd door Ok van Batenburg in Zandvoort. Vijf jaar later organiseerde ex-kanaalzwemmer Jan van Scheijndel in Scheveningen ook een jaarlijks terugkerende nieuwjaarsduik. Wat begon met slechts zeven zwemmers is nu een massaal evenement geworden met ongeveer 10.000 deelnemers. Naast de grote duik in Scheveningen doen nog veel meer mensen door heel het land mee.

Kinderen duiken op 2 januari

Diverse kinderopvangorganisaties doen op dinsdag 2 januari mee aan een junior-editie van de nieuwjaarsduik. Kinderen vanaf 6 jaar trappen het nieuwe jaar af met een duik in de recreatieplas van het Prinsenbos. Ze beginnen om 10.45 uur met een warming-up. Om 11.00 uur geeft wethouder Anko Goudswaard het startschot en duiken de kinderen de plas in. Na afloop krijgen zij warme soep en broodjes van de vrijwilligers van het Prinsenbos en WNTweb, die dit evenement samen mogelijk maken.